Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

APG ameninţă că Găgăuzia va refuza să participe la alegerile parlamentare

7 mai. 2013,, 12:10   Politică
2723 0
Foto : gagauzinfo.md
Prezidiul Adunării Populare a Găgăuziei (APG) cere ca autonomiei să-i fie acordată o cotă de reprezentare în Parlamentul Republicii Moldova în conformitate cu numărul proporţional al populaţiei. Conform calculelor APG, aceasta trebuie să constituie cinci legislatori.

Potrivit agenţiei "Infotag" care citează o declaraţie a prezidiului APG, legislativul autonomiei anunţă că în caz contrar "va fi nevoit să decidă refuzul participării Găgăuziei la alegerile pentru parlamentul ţării cu toate consecinţele de rigoare".

Prezidiul avertizează că "răbdarea poporului Găgăuziei nu este lipsită de limite şi acesta ar putea să-şi revadă acordul pentru autodeterminarea în componenţa Moldovei". "Pe parcursul a peste 18 ani, poporul Găgăuziei a fost lipsit de posibilitatea de a-şi delega reprezentanţii împuterniciţi în parlament, pentru că la nivel de stat se creează condiţii de imposibilitate a exercitării de către Găgăuzia a drepturilor şi atribuţiilor sale autonome în cadrul autoadministrării, în plus, autorităţile Moldovei au egalat Găgăuzia în drepturi şi atribuţii cu un raion obişnuit din sistemul administrativ al ţării", susţine APG.

Conducerea legislativului găgăuz regretă faptul că "din momentul în care parlamentul a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei şi a fost format (iunie 1995), autonomia nu a fost reprezentată niciodată în parlamentul ţării".

"Sistemul electoral reprezentativ conform căruia R.Moldova este reprezentată printr-o circumscripţie electorală (din anul 1998) este absolut inechitabil şi prejudicios pentru poporul Găgăuziei, pentru că nu îi permite să-şi aleagă şi să-şi delege reprezentanţii în parlamentul ţării, pentru apărarea intereselor autonomiei. Găgăuzia, ca unitate teritorială autonomă, de facto este privată de posibilitatea reală de a-şi alege deputaţii în parlament, regionali şi independenţi de partidele centrale ale ţării", se spune în declaraţie.

În opinia APG, "toate partidele politice, care au participat la alegerile pentru legislativul ţării în ultimii 18 ani şi care sînt concentrate la Chişinău pun în prim plan realizarea scopurilor lor înguste de partid, şi nu a intereselor poporului Găgăuziei".

Parlamentarul din Partidul Liberal Democrat, Piotr Vlah, a cerut deja Serviciului de Informaţii şi Securitate să aprecieze declaraţia APG.

Patru găgăuzi fac parte din actualul parlament: Oleg Garizan şi Irina Vlah (PCRM), Piotr Vlah (PLDM) şi Alexandr Stoianoglo (PDM).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?