X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Pesta porcină: Măsurile întreprinse de autorități

14 apr. 2017,, 11:00   Societate
1927 0

În zonele afectate de pesta porcină se întreprind măsuri de supraveghere şi lichidare atît în localităţile afectate, cît şi în teritoriile aferente, notează NOI.md.

Satul Rubleniţa din r-nul Soroca şi satul Brătuşeni din r-nul Edineţ au fost declarate oficial zone contaminate de Pestă Porcină Africană. La moment noi cazuri de morbiditate şi mortalitate a porcinelor nu au fost înregistrate.

Pe 1 aprilie curent în raza localităţii Cuconeştii Vechi, r-nul Edineţ în rîul Prut colaboratorii Poliţiei de Frontieră au depistat cadavrul unei porcine neidentificate. Angajaţii ANSA au reacţionat operativ, au efectuat ancheta epidemiologică după care au întreprins măsurile de rigoare pentru a stopa răspîndirea unei eventuale contaminări. Cadavrul era în stare de putrefacţie avansată, nu s-a permis recoltarea de probe pentru cercetări de laborator şi a fost luată decizia de nimicire a acestuia prin incinerare.

Pe 2 aprilie, în raza localităţii Grimeşti, r-nul Briceni în rîul Prut a fost depistat cadavrul unui mistreţ. Şi în acest caz cadavrul a fost nimicit la faţa locului şi s-au luat măsurile sanitare de asanare.

Pe data de 3 aprilie 2017 la invitaţia părţii ucrainene în oraşul Odesa a avut loc o întrunire trilaterală a serviciilor sanitar-veterinare a Romîniei, Ucrainei şi Republicii Moldova. Tematica discuţiilor în cea mai mare parte s-a axat pe situaţia epidemiologică din regiune, riscurile şi securitatea frontierei moldo-ucrainene de pestă porcină africană.

Pentru perioada de referință s-au intensificat controalele la piețele agroalimentare, abatoare, exploatații de porcine și unități de procesare, se petrec seminare de informare cu crescătorii de animale și cetățeni.

În raioanele limitrofe cu Ucraina, începînd cu data de 02.04.2017 pînă la data de 10.04.2017 au fost organizate Ședințele Comisiilor Situații Excepționale raionale referitor la prevenirea pestei porcine africane.

Colaboratorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au inspectat focarele de PPA din raioanele Edineț și Soroca, piețele agroalimentare și unitățile de procesare din raioanele Briceni, Edineț, Rîșcani, Drochia și mun. Bălți.

În urma controalelor inopinate în municipiul. Chișinău au fost ridicate produse din carne de porc fabricate în Ucraina în cantitate de 12 kg din comerț neautorizat stradal.

Pînă la moment în punctele de trecere la frontieră cu Ucraina din bagajele cetățenilor conform Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 1115 din 07 octombrie 2016 „Cu privire la unele măsuri de prevenire a introducerii pestei porcine africane” au fost ridicate 1674 kg. de carne și produse din carne de porc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?