X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Mirosul de cozonac a împînzit satele moldovenești

13 apr. 2017,, 16:30   Societate
1817 0
Satele Moldovei sunt împînzite, astăzi, de mirosul de cozonaci şi pască proaspăt scoase din cuptor. Tradiţia spune că în joia mare sunt coapte deliciile care vor fi sfinţite în Noaptea Învierii. Tot în această zi, creştinii vopsesc şi încondeiază ouă.

Forfotă mare e şi în localitatea Aluniş din raionul Rîşcani, acolo unde gospodinele se pregătesc de cea mai importantă sărbătoare religioasă a anului.

În casa familiei Pascalu se muncește de zor. Dis-de-dimineaţă, femeile au frămîntat aluatul pentru pască şi cozonaci.

"Acum iaca am făcut păscuţa, asta-i păscuţă, nu e cozonac, asta se face curat din făină şi am pus câteva ouă, puţin zahăr. Am văzut la bunica mea şi pe urmă la mămica", a afirmat gospodina, Evlampia Pascalu.
"Punem să încălzim cuptorul și pe urmă vedem așa după foc să fie fierbinte", a spus gospodarul, Boris Pascalu.
Joia Mare este considerată zi sfântă şi în biserici are loc Denia celor 12 Evanghelii.

După ce pasca e scoasă din cuptor, Evlampia Pascalu o duce în casa mare, unde o va păstra până în noaptea învierii.

"Ar trebui fiecare dintre noi înt-aceste momente când se citesc aceste evanghelii să-şi dea bine seama pentru ce a venit Hrisot pe pământ şi păentru ce pătimit", a afirmat parohul bisericii din satul, Alexei Scutaru.
În Joia Mare se aminteşte de spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos, prin care Mântuitorul a dat o lecţie de smerenie. Este ziua în care se spune că a avut loc Cina cea de Taină, la care s-a instituit Sfânta Taină a Împărtăşaniei.

Se spune că în această zi, morţii se întorc la casele lor. De aceea, credincioşii pun pe prispă ulcioare cu apă şi pomeni. De asemenea, ei duc la biserică vin, miere şi colaci, pe care le împart pentru sufletele răposaţilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?