Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Experții: Criza încrederii dintre bănci și economia reală trebuie depășită

13 apr. 2017,, 15:15   Economie
2084 1

Centrul Analitic Independent Expert-Grup s-a adresat autorităților cu apelul de a adopta un complex de măsuri în vederea depășirii crizei de încredere dintre bănci și economia reală și de a stimula expansiunea creditului bancar, informează NOI.md

Luînd cuvîntul la conferința de presă experții au atras atenția asupra faptului că potrivit celor mai recente date disponibile (februarie 2017 față de februarie 2016), soldul creditelor a scăzut cu peste 3 miliarde lei, iar volumul creditelor neperformante a crescut cu circa 2 miliarde lei.

Acest proces subminează activitatea investițională și creșterea economică durabilă. În contextul acumulării unui excedent enorm de lichidități (circa 7 miliarde lei) în sectorul bancar, experții consideră imperativă canalizarea acestor resurse în sectorul real în vederea stimulării creșterii economice durabile și pentru a lupta cu inflația.

Ținînd cont de situația creată, Expert-Grup a lansat 3 documente de politici, în care propun soluții în vederea extinderii accesului întreprinderilor la resursele de creditare ale băncilor, impulsionarea creditării pe termen lung, dar și prevenirea eventualelor fraude și a activităților excesiv de riscante din partea băncilor.

Per ansamblu, experții optează pentru luarea unor decizii viabile, orientate spre diminuarea costului resurselor financiare, extinderea termenului de maturitate și dezvoltarea instrumentelor financiare noi, în vederea eliminării și/sau reducerii portofoliilor creditelor neperformante, precum și soluții în vederea optimizării cadrului normativ și procedural aferent activității bancare, inclusiv procesului de creditare, în special, legislația cu privire la gaj și ipotecă, cadrul de reglementare a evaluatorilor etc.

Economistul Expert-Grup Dumitru Pîntea consideră că revigorarea pe termen scurt a creditării poate avea loc prin aplicarea unor instrumente de creditare mult mai adaptate activității comerciale cum ar fi: cambia, operațiunile de factoring, creditul importator/exportator, scrisori de credit, alte instrumente specifice domeniului „trade finance” (finanțarea comerțului).

Pentru stimularea finanțării investițiilor pe termen lung, experții recomandă emiterea valorilor mobiliare de stat (VMS) pe termen lung, sporirea accesului investitorilor privați la piața VMS-urilor, eliminarea politicilor de discriminare a pieței de capital, crearea infrastructurii eficiente pentru intermedierea financiară pe piața nebancară, precum și crearea cadrului pentru apariția noilor intermediari de resurse pe termen lung.
La momentul de față, scadența medie ponderată a VMS-urilor aflate în circulație este de 6,5 luni, iar a creditelor noi acordate în 2016 de 29 de luni, ambii indicatori fiind mult sub media regională.

Eugen Ghilețchi, economist în cadrul Expert-Grup, consideră că succesul acestor politici depinde de calitatea colaborării între instituțiile statului, precum și de capacitatea de a asigura un cadru macroeconomic stabil și previzibil.

Totodată, orice încercare a autorităților de a soluționa una dintre probleme precum scadența scurtă a obligațiunilor de stat sau lipsa fondurilor private de pensii, fără un set de acțiuni clare multidirecționale, se va solda cu eșec.

Potrivit părerii experților, expansiunea creditării și extinderea accesului la finanțare trebuie să aibă loc în mod sustenabil și non-inflaționist. În vederea prevenirii eventualelor practici frauduloase sau excesiv de riscante, experții recomandă fortificarea mecanismului de sancționare a băncilor comerciale și ajustarea deplină a acestuia la prevederile Basel III.

Directorul executiv al Expert-Grup Adrian Lupușor, consideră că subiectul referitor la extinderea accesului la finanțe pe termen lung trebuie să devină o preocupare prioritară pentru Guvern, Comisia Națională a Pieței Financiare, dar și pentru Banca Națională a Moldovei. Potrivit lui excesul de lichidități din sectorul bancar, dar și subdezvoltarea pieței de VMS-uri și a celei de capital, reprezintă oportunități reale pentru impulsionarea dezvoltării durabile a economiei Moldovei. De aceea este de datoria autorităților vizate să se coalizeze în vederea explorării acestui potențial
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?