Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Concursul republican de interpretare instrumentală şi vocală "Ştefan Neaga" – un început pentru viitorii muzicieni

1 mai. 2013,, 15:00   Societate
7252 0
Foto : musicroyal.ru
Concursul Republican de Interpretare Instrumentală şi Vocală "Ştefan Neaga" este un bun început pentru cariera profesională a viitorilor muzicieni din Republica Moldova. Aceasta este principala concluzie a organizatorilor evenimentului muzical, care au prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", rezultatele celei de-a XIX-a ediţii a Concursului.

Organizatorul concursului, directorul adjunct pe Educaţie din cadrul Colegiului de Muzică "Ştefan Neaga", Vitalie Belîi, a menţionat că, în total, la concursul desfăşurat în perioada 24-26 aprilie, au participat 130 de concurenţi la mai multe compartimente – instrumente cu corzi, instrumente aerofone de alamă, de lemn, instrumente populare, canto academic şi canto popular.

"La concurs au participat elevi ai colegiilor cu profil muzical de pe întreg teritoriul ţării. La final au fost stabiliţi 72 de premianţi, dintre care 20 pe locul I. Recunoaştem că întîietatea la capitolul locurilor premiante a fost deţinută de Colegiul "Ştefan Neaga". Ne dorim ca acest concurs să devină un bun început pentru cariera profesională didactică a acestor elevi", a spus organizatorul concursului, precizînd că participarea elevilor la acest concurs prestigios este un indicator de performanţă pentru ei.

Vitalie Belîi a mai precizat că în cadrul concursului au fost organizate master-class-uri, în cadrul cărora elevii au avut posibilitatea să dialogheze la direct cu marii artişti din Republica Moldova, iar aceştia, la rîndul lor, să-şi împărtăşească experienţa cu tinerii muzicieni.

Şeful Catedrei dirijat coral şi canto academic, Onisim Cazacu, a menţionat că practic 90% dintre interpreţii şi instrumentiştii din Moldova sînt absolvenţi ai Colegiului de Muzică "Ştefan Neaga".

"În cadrul concursului, Mihai Munteanu, Artist al Poporului, a menţionat, pe bună dreptate, că în cadrul Colegiului se plămădesc artiştii noştri, precizînd că aşteaptă toţi absolvenţii instituţiei la Academia de Muzică. Evident că acest lucru ne bucură foarte mult şi ne face să fim mîndri de performanţele elevilor noştri", a spus Onisim Cazacu.

Directorul Colegiului de Muzică "Ştefan Neaga", Gheorghe Perju, a menţionat că acest concurs este un bun prilej pentru a descoperi tinerele talente şi a le aprecia performanţele.

"Planificăm ca cea de-a XX-a ediţie a concursului, care se va desfăşura anul viitor, să fie internaţională. Avem un mare potenţial muzical, iar absolvenţii noştri pot fi regăsiţi practic în toate marile orhestre de muzică din ţară. Mai mult, dacă toţi artiştii consacraţi, atît cei plecaţi peste hotare, cît şi cei din ţară, s-ar întoarce la Colegiul "Ştefan Neaga", am forma trei mari orchestre de muzică excepţionale", a spus directorul colegiului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?