Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Un afacerist rus, aspru criticat de Vladimir Putin acum două luni, a murit otrăvit cu mercur

30 apr. 2013,, 09:31   Externe
7124 0
Foto : noi.md
Omul de afaceri rus Ahmed Bilalov, fost vicepreşedinte al Comitetului Olimpic rus, care a părăsit Rusia după ce a fost vizat de critici severe din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost otrăvit cu mercur, după cum rezultă din diagnosticul stabilit de profesorul Wolgang Kelling, de la o clinică din Baden-Baden (Germania), unde s-a internat Bilalov, relatează publicaţia electronică Gazeta.ru.

În urma unor analize detaliate efectuate la un laborator din Bremen, medicii germani au descoperit că, în sîngele lui Bilalov, conţinutul de metale grele depăşea de patru ori nivelul admis, astfel încît nu există dubii referitor la otrăvirea acestuia cu metale grele, cel mai probabil mercur.

Urme de mercur au fost descoperite şi la biroul lui Bilalov din centrul Moscovei, potrivit unei surse din anturajul omului de afaceri rus, preşedinte al consiliului director al societăţii “Staţiunile din Caucazul de Nord", potrivit Gazeta.ru, preluată de Agerpres. “Angajaţii biroului au fost de asemenea supuşi unor examinări şi intenţionează să sesizeze organele de drept. Toţi sînt în stare de şoc", a declarat interlocutorul publicaţiei amintite, care nu a putut indica exact circumstanţele în care a fost descoperită sursa de contaminare cu mercur.

Potrivit laboratorului din Bremen, care a efectuat analizele la cererea clinicii dr. Kelling, Bilalov se plîngea de o stare de rău încă din octombrie 2012. În probele de urină s-au descoperit niveluri crescute de arsenic, mercur şi molibden, iar în cele de sînge - un nivel ridicat de mercur, de patru ori mai mare decît maxima admisă.

Repetarea analizelor a exclus varianta otrăvirii cu arsenic, dar au confirmat un exces de mercur. “Otrăvirea cu mercur este dovedită ştiinţific", se menţionează în fişa cu concluziile analizelor de laborator tradusă în limba rusă.

Bilalov a părăsit Rusia, refugiindu-se în Germania după ce a făcut obiectul unor critici severe din partea lui Vladimir Putin. La începutul lunii februarie, liderul rus a vizitat lucrările de construcţie în vederea Jocurilor Olimpice de Iarnă (2014) şi a fost extrem de nemulţumit de ceea ce a văzut. Vicepremierul Dmitri Kozak a declarat atunci că graficul lansării complexului de sărituri cu schiurile “Munţii ruşi" nu va putea fi respectat, iar devizul a fost depăşit din vina fostului contractor “Poiana roşie", al cărui proprietar este fratele lui Bilalov, Mahommed.

Vicepremierul Kozak afirmase că societatea de construcţii fusese condusă înainte chiar de Ahmed Bilalov, preşedintele consiliului director al “Staţiunilor din Caucazul de Nord" şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic rus.

“Ce se întîmplă? Înseamnă că însuşi vicepreşedintele Comitetului Olimpic trage în jos proiectul?!", şi-a exprimat revolta preşedintele Vladimir Putin. A doua zi, vicepremierul Kozak a anunţat că Bilalov va fi destituit din toate funcţiile ocupate pînă atunci.


Bilalov nu a mai aşteptat să fie concediat, ci şi-a dat demisia de bună voie din Comitetul Olimpic, retrăgîndu-se şi din “Staţiunile Caucazului de Nord".

După criticile lui Putin, Parchetul a iniţiat o serie de verificări la companiile asociate lui Bilalov, căruia i s-au imputat o serie de deplasări pe banii statului. La scurt timp, împotriva sa a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar firmele fratelui său au fost acuzate de delapidare de fonduri de stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?