Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

PLDM cere explicații de la Vlad Plahotniuc

30 apr. 2013,, 09:03   Politică
18391 10
Foto: protv.md
Liberal-democrații îi propun lui Vladimir Plahotniuc să explice modul în care a promovat legea privind schimbarea sistemului electoral încălcînd normele în vigoare. Acest lucru a fost declarat de către președintele Comisiei parlamentare speciale de studiere a impactului sistemului electoral mixt asupra situației din țară, Tudor Deliu, informează moldnews.md.

"Comisia a decis că pentru mîine va fi pregătit un raport, care va fi trimis tuturor membrilor comisiei, se vor familiariza cu el, cu concluziile sale, după care va avea loc ședința Comisiei la care fiecare membru se va pronunța pe marginea lui, a modificărilor, completărilor, iar apoi comisia va vota raportul și concluziile, precum și proiectul de decizie pentru a fi prezentat în parlament ", - a spus el.

Din numele liberal-democraților deputatul a explicat că "noi nu refuzăm sistemul electoral mixt, considerăm că electoratul are nevoie de el, dar nu în acest moment. Sistemul mixt ar putea fi introdus după reorganizarea teritorială a Republicii Moldova."

Totodată, faptul că proiectul a fost votat în cel mai scurt timp posibil, fără expertiza anti-corupție și concluzia Consiliului Europei, Tudor Deliu a propus să fie clarificat de către "autorii inițiativei, de ce nu au făcut totul conform normelor de drept."

Totodată, democratul Adrian Candu a spus că, potrivit informațiilor sale au avut loc toate consultările și discuțiile necesare pentru crearea de circumscripții uninominale, iar "PDM vorbește despre aceste schimbări de aproape un an și jumătate. Modificările au fost discutate încă un an în urmă cu societatea civilă, experți, ambasade etc. Pe baza acestor consultări, am decis că avem nevoie de un compromis, iar acesta va fi sistemul mixt".

Amintim că secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a criticat introducerea accelerată a acestui sistem, subliniind că nici un fel de consultări cu Comisia de la Veneția nu au avut loc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?