X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Taxele pentru eliberarea licenţei de emisie vor fi diversificate şi incluse în Codul audiovizualului

27 apr. 2013,, 10:26   Societate
3461 0
Foto : dvbpro.ru
Taxele pentru eliberarea licenţelor de emisie pentru transmisia serviciilor de programe televizate şi radio, precum şi taxa pentru eliberarea autorizaţiei de retransmisie, vor fi diversificate şi incluse în Codul Audiovizualului. Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a elaborat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului, pe care l-a propus dezbaterilor publice.

Solicitat de "Infotag", preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a menţionat că, în prezent, aceste taxe sînt uniformizate, constituind 2 500 de lei, şi se achită în baza Legii privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător.

"Curtea de Conturi a constat însă că taxele respective nu sînt incluse în legile care reglementează aceste genuri de activitate, în cazul dat Codul Audiovizualului. Prin urmare, proiectul elaborat de CCA nu face altceva decît să execute o decizie anterioară a Curţii de Conturi. Totodată, CCA consideră că nu este corect ca taxa pentru eliberarea licenţelor de emisie să fie unică atît pentru un radiodifuzor local, cît şi pentru unul naţional. Din acest considerent, am venit cu propunerea ca aceste taxe să fie diversificate", a spus preşedintele CCA.

Astfel, taxa pentru eliberarea licenţei de emisie pentru transmisia serviciilor de programe televizate va fi de 10 mii de lei pentru licenţa de emisie ce cuprinde un singur canal amplasat în alte localităţi decît municipii, 25 mii de lei pentru licenţa de emisie ce cuprinde un singur canal amplasat în municipiile Bălţi, Bender, Comrat şi Tiraspol, 75 mii de lei pentru un singur canal amplasat în municipiul Chişinău.

Pentru licenţa de emisie ce cuprinde o reţea terestră regională (neavînd în componenţă municipii) taxa va constitui – 15 mii de lei, pentru licenţa de emisie ce cuprinde o reţea terestră regională (avînd în componenţă cel puţin unul din municipiile Bălţi, Bender, Comrat sau Tiraspol) taxa va constitui 30 de mii de lei, pentru licenţa de emisie ce cuprinde o reţea terestră regională (avînd în componenţă şi mun. Chişinău) taxa va constitui 100 000 lei.

Pentru licenţa de emisie ce cuprinde o reţea terestră naţională (cu acoperire teritorială ce depăşeşte 60% din teritoriul Republicii Moldova) taxa va constitui 200 de mii de lei. Pentru licenţele de emisie pentru difuzarea serviciilor de programe televizate prin satelit taxa va constitui 25 mii de lei.

Taxa pentru eliberarea licenţei de emisie pentru transmisia serviciilor de programe radio va varia între 5 mii de lei şi 60 mii de lei, iar cea pentru eliberarea autorizaţiei de retransmisie între 2,5 mii de lei şi 100 mii de lei, în dependenţă de numărul abonaţilor.

Marian Pocaznoi a mai menţionat că proiectul de lege este supus dezbaterilor publice, după care va fi prezentat Parlamentului spre adoptare. În cazul în care proiectul va fi acceptat de Legislativ, radiodifuzorii vor trebui să achite noile taxe după expirarea actualei licenţei de emisie. "La eliberarea noilor licenţe de emisie se vor aplica noile taxe", a spus preşedintele CCA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?