X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Voronin: Modificarea Codului electoral va duce la dictatură (VIDEO)

28 mar. 2017,, 12:10   Politică
4358 9

Adoptarea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal se va solda cu complicarea situaţiei referitoare la libertăţi.


Autorităţile în exerciţiu intenţionează să facă lobby propriilor interese prin intermediul deputaţilor în parlament, pe care „îi cumpără” făţiş, şi să adopte modificările la Codul electoral, care vor duce la dictatură. Opinia aparține preşedintelui Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, și a fost exprimată în cadrul şedinţei Consiliului obştesc „Pentru Patrie”, comunică NOI.md.

Liderul comuniştilor a opinat că trecerea la sistemul electoral uninominal este convenabilă autorităţilor. „Trecerea la sistemul electoral uninominal este convenabilă actualului regim, ca să obţină o majoritate parlamentară ascultătoare şi uşor de ghidat. Ei vor face tot posibilul ca majoritatea să fie constituţională. «Arhitecţii» acestor schimbări încearcă să-i convingă pe toţi de necesitatea modificărilor în cauză. Ca rezultat al trecerii la sistemul uninominal sau chiar mixt, noi ne vom alege cu o dictatură făţişă, neruşinată, ale cărei rudimente le observăm acum în Guvern, Parlament şi în societate”, a afirmat Voronin.

El a declarat că este necesar de opus rezistenţă acestor acţiuni ale autorităţilor. “Regimul se va strădui să obţină modificarea Codului electoral pe orice cale. Mai curînd, va proceda în mod murdar, dacă ţinem cont de faptul, cum le-au cumpărat pe cele 14 persoane, pe care nu le pot numi decît “prostituate politice”. Acestora nu numai că li s-a plătit 5 milioane de dolari, dar lunar li se dau şi salarii. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Actuala putere are nevoie şi de alţi deputaţi cumpăraţi, pentru a obţine multrîvnita majoritate absolută şi a promova orice inițiative proprii în Parlament. Partidul Comuniştilor îi îndeamnă pe cetăţeni să se unească împotriva consolidării actualului regim. Fiecare om din ţara noastră trebuie să afle la ce consecinţe pot duce aceste modificări la Codul electoral”, a conchis preşedintele PCRM.

Amintim că despre intenţia de a modifica sistemul electoral a anunţat pe 6 martie preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Unul dintre avantajele votului uninominal el a numit posibilitatea acordată cetăţenilor Moldovei de a delega în parlament reprezentanţi ai localităţilor lor. În cazul în care ei nu vor îndreptăţi încrederea, cetăţenii pot revoca înainte de termen mandatul delegatului lor.

Și-a expus opinia despre această decizie a autorităţilor, pentru portalul NOI.md, şi fostul ideolog al PCRM Mark Tcaciuk. El a declarat că trecerea la sistemul uninominal va avea impact negativ asupra forţelor politice de opoziţie, al căror rol în viaţa politică a ţării se va reduce la minimum. Tcaciuk este sigur că opoziţia în actuala sa formă nu este în stare să opună rezistenţă deciziilor autorităţilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?