X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Tcaciuk: Sistemul uninominal – o condamnare pentru opoziție

22 mar. 2017,, 17:30   Politică
7063 11

Trecerea la sistemul electoral în baza circumscripțiilor uninominale va ducea la ceea că rolul opoziției în procesele politice va fi redus pînă la zero.

Chipurile, deputații independenți, care vor putea trece în Parlament, în urma alegerilor în baza noului sistem, chiar la prima ședință a Legislativului vor forma cea mai mare fracțiune în care nu va fi reprezentată opoziția actuală. Opinia respectivă a fost exprimată în materialul de autor pentru publicația on-line ”NewsMaker” de către antropologul, fostul deputat în Parlament și fostul ideolog al Partidului Comuniștilor (PCRM), Mark Tcaciuk, transmite NOI.md.

În opinia lui Mark Tcaciuk, noul sistem electoral, fie el majoritar sau mixt, va duce la minimalizarea rolului opoziției în viața politică a țării. ”Chiar la prima ședință a Parlamentului, candidații ”independenți” din teritorii, reprezentanții cu autoritate a poporului, cunoscătorii tentați ai specificului locului și tot felul de alți specialiști, vor forma cea mai mare fracțiune parlamentară. Ceva sugerează că nu va fi fracțiunea Partidului Socialiștilor, ”Partidului Nostru”, partidului Maiei Sandu sau a lui Andrei Năstase. În orice caz, anume în această zi, la sediul partidului Democrat (PDM – red.), orhestra va interpreta ”Bucuria victoriei” de Wilhelm Becker”, ironizează expertul.

Fostul deputat în Parlament consideră că în condițiile create, forțele politice de opoziție ar trebui să-și consolideze eforturile. ”Opoziția are ultima șansă foarte iluzorie de a-și restabili, cel puțin, autoritatea politică. În acest sens, este suficient ca toate formațiunile politice, cu excepția PDM-ului de la guvernare, să ajungă la un consens cu privire la faptul că în cazul oricăror schimbări ale sistemului electoral, vor refuza să participe în alegerile parlamentare. Este clar că odată cu apariția unei asemenea ”platforme” unice, orice alegeri parlamentare nu vor fi recunoscute legitime. Pînă și faimosul președinte al Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, renumit pentru ”generozitatea sa legală”, va fi nevoit să recunoască lipsa consensului în Moldova, în căutarea căruia a îndemnat el autoritățile moldovenești”, menționează Tcaciuk.

Potrivit antropologului, actualele forțe de opoziție nu sînt capabile să se opună autorităților. ”Nu cred că această opoziție este capabilă pentru anumite proteste, acțiuni de răspuns logice. Nu pun la îndoială faptul că atunci cînd se va găsi o soluție ”consensuală” sub aspectul sistemului mixt, întregul iconostas al fizionomiilor politice își vor manifesta ”dependența mandatară” previzibilă și vor organiza încă un măcel electoral. Pînă la finalul acestei guvernări interminabile. Pînă la ultimul alegător. Rolul ”idioților utili” al regimului pentru opozanții moldoveni va deveni, din nou, foarte atractivă și prestigioasă decît funcția modestă de asanatori politici. Dar anume pe asanatori îi așteaptă înnămolirea în gunoiștea societății moldovenești”conchide expertul în materialul său de autor.

Reamintim, pe 6 martie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat despre intenția de a modifica sistemul electoral. Unul dintre avantajele de vot în baza sistemului electoral uninominal, el a numit posibilitatea oamenilor de a delega în Parlament reprezentanți din localitățile lor. În cazul în care legislatorii nu vor justifica încrederea ce le-a fost acordată, oamenii îi vor putea demite anticipat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?