X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

PD nu a coordonat cu CEC colectarea semnăturilor

28 mar. 2017,, 11:48   Politică
3563 6

Partidul Democrat nu a coordonat cu Comisia Electorală Centrală (CEC) colectarea semnăturilor, a declarat pentru presă preşedintele CEC, Alina Russu.

Ea a menţionat că semnăturile pe care le colectează Partidul Democrat în susţinerea introducerii sistemului electoral uninominal nu intră sub incidenţa Codului electoral sau a altor acte legislative. Potrivit ei, nimeni nu s-a adresat la CEC în această privinţă şi CEC nu a eliberat liste pentru semnături.

„Grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor se înregistrează în două cazuri: în susţinerea candidatului la funcţia de preşedinte sau cînd se doreşte desfăşurarea referendumului pentru o anumită problemă. În acest caz, vedem activitatea internă a partidului care a decis să obţină sprijin pentru înaintarea iniţiativei sale. Este mai degrabă o susţinere morală, căci aceste semnături nu au efecte juridice”, a spus Russu.

Ea a subliniat că această chestiune nu a fost coordonată cu CEC, de aceea membrii Comisiei nu ştiu cum se desfăşoară colectarea semnăturilor.

„Nu ştiu ce date personale colectează ei. Chiar dacă cetăţenii într-adevăr au oferit aceste date, posibil că democraţii au dorit să verifice cîţi oameni îi susţin”, a menţionat preşedintele CEC.

Presa menţionează că o asemenea colectare de semnături nu este stipulată în lege, dar nici nu este interzisă. O situaţie similară a fost şi în timpul campaniei electorale în susţinerea candidaţilor la funcţia de preşedinte al RM. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, actualul preşedinte, a anunţat că au fost colectate peste 500 de mii de semnături ale cetăţenilor în susţinerea sa.

Potrivit legii, la CEC trebuie să fie depuse cel puţin 15 mii de semnături, însă nu mai mult de 25 de mii. Socialiştii au continuat să colecteze semnături şi după ce au prezentat la CEC 25 de mii de semnături. În acest mod ei au desfăşurat campania electorală în favoarea lui Dodon pînă la înregistrarea candidaturii sale la CEC şi lansarea oficială a campaniei electorale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?