Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Armașu cere responsabilitate în administrarea achiziţiilor publice

27 mar. 2017,, 12:45   Economie
2105 1

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, susține că autorităţile contractante trebuie să fie mai responsabile în administrarea achiziţiilor publice, notează NOI.md.

Totodată, Agenţia Achiziţii Publice, structură din subordinea Ministerului Finanţelor, începe din această săptămînă monitorizarea şi evaluarea mult mai atentă a autorităţilor contractante referitoare la corectitudinea procesului de achiziţii publice. Declaraţia a fost făcută de ministrul Octavian Armaşu în cadrul conferinţei „Achiziţiile publice: între reforme şi interese”.

Acţiunile sînt atribuite de noul regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei, publicat vineri în Monitorul oficial. Potrivit documentului, instituţia va asigura funcţionalitatea sistemului de achiziţii publice atît prin monitorizarea şi evaluarea eficienţei procedurilor, cît şi prin controlul ex-post.

„Reforma pe care am iniţiat-o în acest domeniu presupune o concentrare a achiziţiilor la nivel profesionist, pentru că dorim să obţinem un sistem eficient şi transparent, adică unul care să asigure o valoare mai mare banilor utilizaţi. Mecanismul de control ex-post, care va fi elaborat în curînd, ne va ajuta să responsabilizăm autorităţile contractante în procesul de achiziţii publice”, a menţionat Octavian Armaşu.

În context, ministrul Finanţelor a reamintit despre programul-pilot de introducere a sistemului electronic de achiziţii publice, lansat la începutul anului curent. Potrivit ministrului, există deja anumiţi indici de progres în utilizarea acestui instrument la instituţiile care participă benevol, iar pînă în 2018 toate autorităţile contractante vor fi obligate să utilizeze platforma electronică de achiziţii. Această acţiune va elimina mai multe deficienţe de sistem atestate în prezent.

„Ştim şi vedem un angajament ferm din partea autorităţilor moldoveneşti de a schimba sistemul de achiziţii publice. Eliminarea corupţiei este un obiectiv pe care îl presupune şi reforma iniţiată, acest element este clar definit şi în Acordul de asociere dintre RM şi UE. Acum este momentul să fie valorificate toate oportunităţile acestui parteneriat de privilegiu, iar utilizarea unor licitaţii de achiziţii deschise şi transparente poate asigura o dezvoltare economică durabilă”, a spus Marco Gemmer, şef-adjunct al Secţiei operaţiuni, Delegaţia UE în RM.

Reamintim că startul unei noi abordări a cheltuirii banilor publici în Republica Moldova a fost dat odată cu schimbarea cadrului legislativ prin adoptarea mai multor modificări la Legea privind achiziţiile publice. Se prevede că achiziţiile vor fi precedate de analizarea preţurilor produselor, serviciilor şi lucrărilor, a raportului preţ/calitate şi de studiere a pieţei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?