X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Monumentul Eroilor Comsomoliști nu va fi demontat (DOC)

27 mar. 2017,, 11:20   Capitala
2318 0

Consiliul municipal Chișinău (CMC) a decis să lase monumentul la locul lui inițial.

În acest fel solicitarea consilierului municipal din partea fracțiunii comuniștilor și consilierilor independenți Natalia Vîsotina a fost aprobată, transmite NOI.md.

Anularea deciziei CMC cu privire la strămutarea Monumentului Eroilor Comsomoliști, amplasat pe bulevardul Grigore Vieru din capitală, a fost obținută de fracțiunea Partidului Comuniștilor (PCRM) și consilierilor independenți după șapte ani de luptă pentru păstrarea monumentului la locul lui inițial. Monumentul Eroilor Comsomoliști se planifica a fi strămutat, în pofida faptului că el este inclus în Registrul monumentelor de importanță națională și municipală ocrotite de stat. De acum încolo, grație alesului local Natalia Vîsotina, Primăria este obligată să păstreze monumentul pe bulevardul Grigore Vieru.

Autorul proiectului de decizie, Natalia Vîsotina, este convinsă de faptul că monumentul trebuie să rămînă la locul său istoric, întrucît el reprezintă un ”tribut de recunoștință trecutului poporului și țării noastre”. De executarea deciziei CMC se face responsabil viceprimarul municipiului Chișinău în a cărui atribuții intră grija pentru patrimoniul istoric al capitalei. Cetățenii urmează să fie informați despre respectarea deciziei corespunzătoare de către șeful Direcției relații cu publicul a Primăriei, Vadim Brînzaniuc.

De remarcat că strămutarea Monumentului Eroilor Comsomoliști era prevăzută de o decizie a CMC din 12 februarie 2010 cu privire la comemorarea poetului Grigore Vieru. Însă membrul fracțiunii PCRM și a celor fără de partid Natalia Vîsotina a declarat că decizia cu pricina încalcă legislația și a contestat-o.

Monumentul Eroilor Comsomoliști a fost ridicat în 1959 pe fostul bulevard al Tineretului (din 2010 – bulevardul Grigore Vieru) la inițiativa organului local al ”Comsomolului”. Înălțarea monumentului a venit să cinstească memoria patrioților care și-au pierdut viața pentru libertatea Patriei.

În anii 90 ai secolului XX, autoritățile Chișinăului au înaintat, în repetate rînduri, inițiativa de a strămuta monumentul în cadrul acțiunilor de ”luptă împotriva moștenirii sovietice”. Unul dintre posibilele locuri ale strămutării a fost numit Complexul ”Moldexpo”, unde anterior a fost strămutat monumentul lui Vladimir Lenin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?