X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Filat s-ar putea regăsi în funcția de viceprim-ministru – declarație

24 apr. 2013,, 15:20   Politică
5925 0
Foto: noi.md
Ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, ar putea fi desemnat și candidat la funcția de prim-ministru. De această părere sînt unii experți politic, solicitați de NOI.md să comenteze evoluția ulterioară a evenimentelor pe arena politică din Moldova.

Expertul, fostul viceministru de externe, Valeriu Ostalep, consideră că, la moment, PLDM va accepta orice condiții, doar să rămînă la guvernare, și îl va propune pe Iurie Leancă drept candidat la funcția de premier. Asta deoarece ”formațiunea nu este interesată de alegeri anticipate”.

“PLDM nu are de ales, dar nici nu au cu ce să se ducă azi în alegeri. Ei au prăvălit tot ce au putut prăvăli, plus comportamentul foarte “demn” al lui Filat din ultima perioadă, care i-a scăzut ratingul. Atunci Filat o să accepte toate condițiile impuse de PL și PD”, a spus Ostalep.

Potrivit expertului, Iurie Leancă va accepta să fie premier, numai ca PLDM să nu plece de la guvernare. Asta deoarece riscă să nu intre în Parlament după alegeri.

„Iurie Leancă nu are capacitate pentru a fi prim-ministru, fiindcă este departe de domeniul agriculturii, de economie ș.a. Leancă o să prăvălească tot, iar din această cauză, va fi doar 3-4 luni la putere, pentru ca în toamnă să fie provocate alegerile anticipate”, a spus Ostalep.

În același timp, analistul politic Anatol Țăranu susține că, deși PLDM îl va înainta pe Leancă, Vlad Filat nu va mai face sacrificiile pe care le-a făcut pînă acum. Analistul nu exclude crearea unei majorități parlamentare de către PLDM, PD și reformatorii PL.

“Partidele ar putea merge pe calea creării unei majorități parlamentare fără Vlad Filat în fruntea guvernului. Iar aici sînt alte cîteva scenarii: el se poate regăsi într-o funcție de răspundere, în calitate de viceprim-ministru pe probleme de economie, sau viceprim-ministru, ministru de externe. Ar mai putea exista și scenariul ca PLDM să decidă că, în aceste condiții, cînd partidul este marginalizat, cea mai bună opțiune sînt alegerile anticipate”, a spus Țăranu.

După părerea analistului, PLDM ar putea merge pe calea creării unei majorități parlamentare, însă cu propriile condiții.

“În cazul în care eventualii parteneri de coaliție vor accepta guvernul în frunte cu Iurie Leancă, un guvern care nu este ostatic intereselor oligarhice, poziția PLDM, ca principal partid de coaliție, va fi una deslușită, în care Vlad Filat va avea un cuvînt de spus. Atunci ar fi posibil ca pînă la Vilnius să se meargă pe filiera creării unei majorități parlamentare democratice și pentru a continua procesul de integrare europeană. PLDM a făcut suficient de multe cedări ca să-și permită luxul să continue să cedeze și să se prefacă într-un adevărat ostatic al grupărilor și intereselor oligarhice și al frustrărilor lui Ghimpu”, a spus Țăranu.

Analistul crede că în noua coaliție parlamentară care s-ar putea crea nu se va regăsi PL, din cauza reacțiilor negative pe care le-a avut în ultima perioadă liderul partidului, Mihai Ghimpu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?