Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Sufocat în îmbrățișarea prietenoasă

23 apr. 2013,, 17:28   Politică
36036 5
Fotо: point.md
Joi, președintele Timofti va semna un decret referitor la numirea în funcţie a primului-ministru interimar.

Cine a spuscă politica moldovenească e „din topor” și lipsită cu desăvîrşire de eleganță? Iar politicienii moldoveni merg pe de-a dreptulpentru a atinge careva scopuri de moment și a-şi suplimenta contul bancar? Ultima combinație complexă pentru scoaterea lui Vladimir Filat din joc combate complet această afirmație.

*Despre spulberarea viselor

Încă luni, la prînz, Vladimir Filat, părea că stă destul bine ‒părea că al treilea mandat de premier era ca şi cum în buzunarul lui. Desigur, prim-ministrul în exerciţiu a trebuit să-şi calce pe inimă și să îndeplinească o serie întreagă de condiții deloc comode pentru el, dictate de Partidul Democrat. De exemplu, în pofida propriilor promisiuni de depolitizare a instituțiilor de stat și, în special, a Procuraturii Generale, să voteze pentru persoana comodă Partidului Democrat la funcţia de procuror general. Comuniștii l-au numit deja pe Corneliu Gurin ‒ „Zubco-2”. Sau să schimbe în regim de urgență, în interesul lui Vladimir Plahotniuc, sistemul electoral proporțional (votarea conform listelor de partid), în sistem de tip mixt (51 de deputați sînt aleși de pe listele de partid, 50 ‒ în circumscripțiile uninominale).

În plus, Vladimir Filat a fost nevoit să-şi ceară public scuze de la Plahotniuc („am explicat incorect problema noastră și am proiectat-o asupra unei anumite persoane”), ca apoi să vină personal la oficiul PDM, la ședința Consiliului Politic al PDM, unde la acel moment se discuta întrebarea să voteze sau nu democrații pentru Guvernul Filat-3. În schimb, reconcilierea istorică a celor „doi Vlazi” parcă ar fi avut loc, acordul privind formarea unei noi majorităţi politice cu participarea PDM a fost semnat, pentru cabinetul Filat-3 au fost de acord să voteze 53 de deputați, la care au mai aderat încă 5. Ce-i drept, se vehiculează opinia, cum că Vlad Filat, odată intrat în negocieri cu grupul de „reformatori”de la PL, a încălcat în mod flagrant acordul cu PD, lucru care a şi provocat „puternica îmbrățișare prietenoasă”.

Însă viațalui Vladimir Filat a fost minunată și uimitoare doar cîteva ore – pînă cînd Curtea Constituțională, luni, seara tîrziu, a emis o hotărîre cu privire la cererea liberalilor privind executarea atribuțiilor de prim-ministru. Decizia CC a avut efectul exploziei unei bombe ‒ pentru toţi cei neinițiați, incluzîndu-l aici şi pe Vladimir Filat, însă puţin probabil şi pentru Vladimir Plahotniuc, care încă pe la prînz împărţea generos complimente tizului său în legătură cu „reconcilierea istorică dintre cei doi Vlazi”.

Decretul prezidențial din 10 aprilie despre înaintarea candidaturii lui Filat la postul de prim-ministru a fost recunoscut drept neconstituţional de Curtea Constituțională. Mai mult decît atît, conform deciziei CC Vladimir Filat, în general, nu mai poate deține funcția de prim-ministru sub nici o formă, nici în calitate de candidat, dar nici ca interimar.

„Prim-ministrul Guvernului, demis prin exprimarea votului de neîncredere pentru suspiciune de corupție‚ nu poate îndeplini temporar atribuțiile de șef al Cabinetului de Miniştri. În cazul demisiei Guvernului prin exprimarea votului de neîncredere pentru suspiciune de corupție, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze un prim-ministru interimar, care să îndeplinească temporar obligaţiunile de premier, pe cineva dintre membrii guvernului, A CĂRUI REPUTAȚIE NU A FOST PĂTATĂ” ‒ a decis Curtea Constituțională.

Iar pentru ca Partidului Liberal Democrat din Moldova să nu-i pară viaţa prea uşoară şi pentru ca cea mai mare fracţiune parlamentară, după partidul comunist aflat în opoziție, să nu creadă că funcţia de prim-ministru este pentru totdeauna apanajul ei, Curtea Constituțională a decis în unanimitate ‒ „președintele Republicii Moldova NU ESTE OBLIGAT să consulte fracțiunile parlamentare în vederea numirii prim-ministrului interimar”. Adică, noul prim-ministru interimar poate să nu fie neapărat reprezentant al Partidului Liberal Democrat.

*PLDM iao pauză

Marți, la ora 15:00 Vladimir Filat a convocat o conferință de presă pentru a exprima poziția partidului pe care-l conduce cu privire la situația creată după decizia Curții Constituționale. Acum, fostul prim-ministru arăta confuz și tras la față, nici o asemănarecu politicianul cu ochii „înflăcăraţi”, care la 13 februarie promitea o dată pentru totdeauna să elibereze țara de sistemul oligarhic.

Vladimir Filata vorbit mult despre jertfele, pe care a trebuit să le facă partidul lui „în numele viitorului stabil și perspectivelor europene ale țării”: „Partidul Liberal Democrat din Moldova și eu personal am făcut concesii mari, în interesul țării, dovedind încă o dată că interesele naționale, interesele cetățenilor sînt pentru noi mai presus decît interesele de partid. Mulți mi-au spus că aceste negocieri vor avea un impact negativ asupra imaginii mele, dar mi-am asumat conștient acest risc. Sînt mîndru de faptul că Partidul Liberal Democrat a trecut testul loialității față de cetățeni”.

Filat a spus că decizia Curții Constituționale nu este „una întîmplătoare”: „Aceasta este o decizie politică, ale cărei consecințe le vom resimţi timp îndelungat de azi înainte și care este dificil de evaluat în cadrul unui stat de drept. Curtea Constituțională a luat decizia, uitînd că există prezumția de nevinovăție. Eu şi PLDM prin acțiuni concrete am dovedit, că lupta împotriva corupției este pentru noi una dintre principalele priorități”.

Însă dincolo de frazele iscusit îmbinate, nu s-a spus principalul – cum va acționa Partidul Liberal Democrat în circumstanțele create. Liberal-democrați demoralizați nu știu deocamdată ce să facă în continuare. „Vom lua o decizie după consultări ample în cadrul partidului și vom face publică decizia noastră” – a fost unicul lucru, pe care l-a putut declara marți, Vladimir Filat.

* Teoria probabilităților

Deci, prin eforturile lui Vladimir Plahotniuc (potrivit opiniei multor experți) politica moldovenească a luat o turnură bruscă. Ce urmează? Comunitatea experţilor prezice patru versiuni posibile de desfăşurare a evenimentelor.

„Scenariul lui Plahotniuc”. Cel mai probabil, Vladimir Plahotniuc va continua în mod activ „să-l reducă la zero” pe Filat, concomitent cu „reducerea la zero” a partidului acestuia. Inclusiv prin intermediul amenințărilor de deschidere a unei serii de dosare penale pe cauze de corupţie împotriva fostului prim-ministru. Procesul de „distrugere”, consideră analiștii, în principiu, deja a demarat – prin intermediul chiriaşului hotelului „Nobil”, reprezentantului permanent al Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel, care, cum se ştie a fost prezent la „cina cea de taina” de la guvern a deputaţilor și miniștrilor PLDM, luni, seara tîrziu. Iar în mass-media controlate de Plahotniuc în ultimele zile a început să fie răspîndită activ ideea că „Coruptul Filat trebuie să repete soarta celor condamnați pentru corupție, adică a Iuliei Timoșenko și a lui Adrian Năstase”.

Scopul tuturor acestor manevre ‒ înaintarea lui Iurie Leancă sau a unei alte candidaturi convenabile, fie la postul de prim-ministru, fie la cel de prim-ministru interimar. În conformitate cu decizia Curții Constituționale, Filat ca „o persoană, care a fost demisă pe motive de corupție”, nu mai poate fi nici candidat, nici interimar.

Iar ca rezultat, consideră susţinătorii acestui scenariu „Leancă sau altcineva conduce Guvernul aproximativ timp de șase luni, după care Plahotniuc provoacă alegerile parlamentare anticipate”. În acest răstimp, în tabăra Partidului Liberal Democrat va avea loc scindarea planificată ‒ similară cu evenimentele recente din Partidul Liberal. Vladimir Filat va fi acuzat de conducerea dictatorială a partidului.„Reformatorii”, dornici de restructurarea partidului „exact după modelul european” îşi exprimă votul de neîncredere faţă de lider, însă tot nu reuşesc să-l „detroneze definitiv” pe Filat,de aceea ei trîntesc puternic uşa, „furînd” de la PLDM o anumită parte din celulele teritorialeși crează încă unpartid pitic de „orientare pro-europeană”. În final încă un rival politic al lui Plahotniuc este demoralizat și scos din joc.

După cum a declarat pentru „NOI.MD” unul dintre susținătorii acestei versiuni, grupul de „reformatori” aiPLDMar putea fi condus, de exemplu, de unul dintre deputații, a cărui fiică lucrează în calitate de manager la hotelul „Nobil”. Apropo, această ipoteză a lansat-o analistul politic, Alexei Tulbure, acum o lună și jumătate, comentînd pe rețelele de socializare, faptul că deputatul în cauză i-ar fi făcut cadou fiicei dragi automobilul „Porsche Boxster” în valoare de 45 de mii de euro. Iar secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, joia trecută la şedinţa Parlamentului a sugerat liberal-democraților că în partidul lor, potrivit informaţiilor deţinute de comuniști „de asemenea, a apărut propriul „consiliu de reformare” ‒ la fel ca la liberali şi că acesta din urmă e condus de către cetăţeanul Vladimir Plahotniuc”.

Scenariul analiștilor lui Plahotniuc”. În ultimele zile, prin gura unor analiști sau persoane care se consideră analişti, a fost lansată ideea ‒ Vladimir Plahotniuc înpostul de prim-ministru ar fi cea mai bună soluție pentru Republica Moldova. Dar de ce nu am atenta chiar şi la „William al nostru, la Shakespeare?” Și, de exemplu, demiţîndu-l pe președintele Timofti (mult rîvnitul vis al dornicului de răzbunare Mihai Ghimpu) să-l aleagă îndată în funcţia de şef al statului pe fostul vice-spicher al Parlamentului?

Doar că e puţin probabil ca fotoliul de premier să fie ceea de ce are nevoie la acest momentVladimir Plahotniuc. Istoria lui Vladimir Filat a dovedit încă o dată în plus ‒ funcţia de prim-ministru, deși e o funcţie de nivel înalt, este foarte instabilă. De aceea, e prea puţin probabil ca Plahotniuc să se grăbească acum să ocupe această funcţie, renunţînd la siguranţa ce i-o oferă imunitatea parlamentară. Fostul prim vice-spicher a demonstrat în repetate rînduri, că îşi poate face jocul şi pe căi ocolitoare.

Scenariul PLDM-PCRM”. Aceste două partide, mai întreprind o încercare de a acţiona de comun acord şi:

1. Îl destituie din funcție de președintele Parlamentului, Marian Lupu.

2. Modifică din nou Legea Electorală, restabilind votarea la alegerile parlamentare exclusiv pe listele de partid.

3. Schimbă procurorul.

4. Fac alte schimbări de personal.

5. Nu aleg un prim-ministru, anunţă alegeri parlamentare anticipate.

Scenariul lui Filat”. În ciuda demoralizării temporare și „cedărilor” din ultimele săptămîni, Vladimir Filat, potrivit analiștilor politici, mai are încă o șansă de a-şi salva imaginea. Însă pentru aceasta va trebui să acționeze. Iar fostului prim-ministru, așa cum arată experiența, îi lipseşte mult voința și curajul pentru a merge pînă la capăt. Acum însă Filat este încolţit şi pus la perete, aşa încît nu mai are ce pierde.

Analiștii politici, consideră că unica șansă pentru liderul PLDM este lupta și provocarea alegerilor anticipate cît mai curînd posibil, în lunile următoare. Vladimir Filat trebuie să apară în fața națiunii ca o victimă. Dacă el va alege această tactică, în viitorul apropiat este de așteptat să apară cu o nouă adresare publică către popor în spiritul „Eu am declarat război mafiei, dar în numele stabilității, perspectivelor de integrare europeană a țării, reformelor, prosperităţii cetățenilor am încercat să mă înţeleg cu ei, pentru a nu admite criza politică. Dar, cum s-a dovedit, m-am înșelat și cu hidra oligarhică, care a învăluit întreaga Moldovă nu se poate ajunge la vreo înţelegere”.

Înacest caz, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova independente Guvernul și PLDM pot să sfideze deschis Curtea Constituțională (unii liberal-democrați au declarat deja, că deciziile CC au caracter consultativ și nu sînt obligatorii pentru executare). Vladimir Filat, poate declara că el se află „în serviciul cetățenilor Republicii Moldova” și să-i ceară poporului să aibă încredere în el, refuzînd să părăsească postul de prim-ministru.

Partidul Democratîşi va rechema miniștrii din Guvern, iar Guvernul va fi declarat în afara legii. Întrebarea e – de partea cui va fi în această confruntare președintele Timofti? Va putea oare Parlamentul în condiţiile „divorţului oficial” al PLDM de PDM să aprobe la funcţia de prim-ministru o persoană „convenabilă” pentru Plahotniuc? Se va hotărî oare Nicolae Timofti să dizolve Parlamentul, în cazul în care noul prim-ministru nu va fi aprobat? Constituția îi dă președintelui acest drept, dar nu spune că președintele este obligat să facă acest lucru.

Ksenia Iliina
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?