X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Conflictul transnistrean nu poate fi rezolvat în formatul "5+2"

22 feb. 2017,, 16:30   Politică
6051 13

Fostul membru al delegaţiei moldovene în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, expert în reglementarea transnistreană, este convins că soluţia conflictului nu poate fi găsită în actualul format "5+2".

El și-a exprimat opinia într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Leahu consideră că Chişinăul a comis cîteva greşeli principiale, care reduc la zero eforturile de soluţionare a problemei transnistrene în formatul actual.

"Eu nu văd sensul acestui format. În primul rînd, faptul că Transnistria este recunoscută, fie şi la masa de negocieri, ca partener egal în drepturi, contravine deciziei din 1992, unde este indicată ca parte componentă a Republicii Moldova. Şi a doua, aceasta contravine normelor dreptului internaţional, că este o formaţiune nelegală, care nu poate participa la negocierile internaţionale", a subliniat Leahu.

Potrivit lui, Moldova priveşte prea lejer negocierile, considerînd că în formatul "5+2" va putea fi găsită o soluţie politică pentru reglementarea definitivă a conflictului prin acordarea unui statut special pentru Transnistria.

"E vorba că multe lucruri se fac în mod voluntarist: "Da, noi recunoaştem acest format, haideţi să lucrăm". Dar cînd se va ajunge la semnare, cineva dintre jurişti le va spune: "Oameni buni, nu poate un subiect care nu este un subiect al dreptului internaţional să semneze actul final". Ce vor face cei care au recunoscut formatul? Vor fi nevoiţi să renunţe sau să roage Rusia să semneze pentru Transnistria. Nu va semna Rusia", consideră Leahu.

În opinia lui, Austria, care deţine acum preşedinţia OSCE, a înţeles situaţia şi nu a forţat evenimentele pentru a relua negocierile active, care nu se mai fac deja de doi ani.

"Austria a înţeles că în situaţia în care cel puţin trei factori – Rusia, Transnistria şi Moldova – nu vin cu un proiect coordonat, nu are sens să convoci formatul. Numai pierzi banii pentru a caza şi a hrăni participanţii", a spus expertul.

El consideră că situaţia în jurul Transnistriei se înrăutăţeşte şi scad șansele de a găsi o soluţie definitivă a conflictului în cadrul integrităţii teritoriale a Moldovei.

"Pot fi numite involuţii din punctul de vedere al visului nostru, al speranţei Chişinăului de a reîntregi Republica Moldova din punct de vedere teritorial. La acest capitol eu cred că, din contra, se îngroașă ceaţa, se adună norii. Din punctul de vedere al regimului separatist, în pofida problemelor cu care s-au confruntat anii trecuţi, ei văd perspective. Perspectivele lor sînt legate atît de Moscova, cît şi de Chişinău. Moscova le asigură o încurajare, pe cînd Chişinăul le asigură aspectul economic, comerţul cu Uniunea Europeană liber, fără impozite, exportul în Moldova, România etc., accesul la asistența medicală, la studii şi multe altele", a menţionat Leahu.

În opinia lui, "preşedintele Dodon nu optează pentru soluţionarea diferendului transnistrean în interesul Republicii Moldova, ci realizează un plan pus la cale de Moscova".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?