X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Sistemul național de integritate este în colaps – declarație

22 feb. 2017,, 10:29   Societate
2073 1

Lupta cu corupția în Moldova este blocată de peste jumătate de an, susține vicepreședintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Victor Strătilă, citat de NOI.md.

Potrivit funcționarului, procedurile de verificare a averilor demnitarilor și a eventualelor conflictele de interese în care aceștia sînt vizați a fost stopat din cauza lacunelor legislative. Deși Parlamentul a adoptat așa-numitul pachetul de legi de integritate, anumite prevederi legislative creează impedimente în activitatea ANI. Despre acest lucru vicepreședintele în exercițiu al ANI a vorbit într-o intervenție publică. În opinia lui, donatorii externi ai Republicii Moldova trebuie să acorde o atenție deosebită acestui aspect, întrucît lupta cu corupția a fost practic stopată.

„La întîlnirea mea cu ambasadorul României la Chișinău, precum și cu ambasadorul UE, am informat că prin acest pachet de legi se va bloca lupta cu corupția pe cel puțin doi ani. Actualmente sîntem în situația că de mai mult de jumătate de an sistemul național de integritate este în colaps, iar anumiți experți reprezentanți ai societății civile susțin că acesta va dura încă cel puțin un an de zile.... Ar fi bine să fie anchetat și acest caz”, a explicat Strătilă.

Menționăm că Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate a intrat în vigoare pe 1 august 2016. Autoritatea a fost creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia. În prezent membrii ANI desfășoară concursul pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte ai instituției.

Unii experți estimează că ANI va deveni funcțională abia în iulie 2017, după încheierea tuturor procedurilor de alegere a conducerii și angajarea personalului. Pînă atunci procesul de verificare a declarațiilor de avere ale demnitarilor publice rămîne suspendat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?