X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Pentru Moldova cinematografia este un lux – declarație

13 apr. 2013,, 09:30   Societate
3742 0
Foto: allfun.md
Principala chestiune de pe ordinea de zi a celui de-al XI-lea Congres al Uniunii Cineaştilor din Moldova a fost alegerea preşedintelui organizaţiei. Printre principalii pretendenţi la această funcţie a fost şi regizorul Valeriu Jereghi.

„Nu pot fi reprezentantul ţării mele peste hotare în cazul în care nu reprezint pe nimeni. Am obosit să mă reprezint pe sine însumi, să cheltui timp şi bani, deoarece în calitatea mea personală deja am demonstrat cinematografiei europene că cinematografia moldovenească există”, a menţionat Jereghi.

Întrebat dacă ar putea cumula activitatea de regizor cu cea de preşedinte al Uniunii Cineaştilor, Jereghi a răspuns că va urma experienţa extraordinară a regizorului rus Nikita Mihalkov, care cu succes ocupă prin cumul aceste funcţii şi care a adus doar practici pozitive în lumea cinematografiei.

„Neatenţia statului faţă de această ramură a artei a devenit o adevărată nenorocire, iar dacă în timpul apropiat nu se va schimba nimic, această artă ar putea dispare în Moldova”, sînt convinşi cineaştii de vază din ţară. Potrivit lor, „un film artistic emotiv şi pătrunzător poate face mai multe, decît corpul diplomatic”.

Cineaştii profesionişti şi amatori consideră că în Moldova există un potenţial mare, sînt mulţi actori şi regizori, însă nu toţi au practică. Acest gol ar putea fi împlut prin stabilirea relaţiilor internaţionale în acest domeniu. „Toate acestea ar putea contribui la preluarea experienţei de acolo, iar aici avem talente”, consideră Jereghi.

Criticul de cinema Victor Andon este supărat pe faptul că, în ultimii ani, nu se filmează nimic, în afară de comenzi politice şi spoturi de publicitate. „Toţi s-au avîntat în politică şi au uitat de artă şi cinema, iar noi trebuie să filmăm pelicule despre noi, despre tradiţiile noastre”, a menţionat Andon.

„Pentru statul nostru cinematografia este un lux, pe care nu ni-l putem permite. Nu se mai filmează pe peliculă, iar asta deja nu mai este cinema”, a menţionat actorul Boris Bechet.

În cadrul congresului, în calitate de preşedinte al Uniunii Cineaştilor din Moldova a fost ales Sergiu Prodan.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?