Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sondaj: Tot mai puţini tineri se interesează de politică

18 feb. 2017,, 13:30   Societate
3743 3

Tot mai puţini tineri se interesează de politică şi tot mai puţini participă la alegeri.

Despre aceasta arată datele unui sondaj efectuat de compania iData în cadrul proiectului ProDEM, implementat de către "Hilfswerk Austria International" cu sprijinul Agenţiei Austriece de Dezvoltare şi Fundaţia ERSTE din Austria.

Directorul executiv iData Mihai Bolocan a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că în cadrul sondajului s-a constatat că de situaţia socio-economică din ţară se interesată 46% din respondenţi, restul fie au un interes scăzut fie nici un interes.

La întrebarea în ce măsură tinerii se interesează de politică, respondenţi au răspuns după cum urmează: foarte interesat - 12,8%, interesat - 33,1%, nu prea interesat - 41,1% deloc interesat - 10,4%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, de ele s-ar fi interesat 46% dintre respondenţi, inclusiv 48% femei şi 46% bărbaţi.

Întrebaţi despre motivele care reprezintă un obstacol pentru participarea la alegeri, respondenţii au răspuns în diferit. Astfel, 60% cred că ei nu pot participa deoarece votul nu este obligatoriu, 57% nu sunt informaţi, 54% au spus că motivul este "lipsa condiţiilor de vot", 35% - probleme de sănătate, 35% - este dificil de a ajunge la secţia de votare.

În cazul în care duminică vor avea loc alegeri, pentru o femeie sunt gata să voteze 73% din respondenţi, pentru un candidat de altă naţionalitate ar vota 33% din respondenţi, pentru un candidat cu dizabilităţi - 26%, pentru o persoană de altă orientare sexuală - 6,4%, pentru un candidat cu antecedente penale - 5,4% din respondenţi.

La întrebarea "Care sunt principalele motive pentru care oamenii nu vin la vot?", 17% au răspuns că nu erau prezenţi la locul de reşedinţă, 6% au spus că au avut de făcut lucruri mai importante, 6% au susţinut că nu au pentru cine să voteze, 4% au afirmat că nu a existat nici o schimbare de la ultimul scrutin, 2% au lipsit din motive de sănătate, 1% au spus că secţia de votare a fost departe, iar 1% nu au avut documentele necesare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?