X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

ISIS a distrus încă două monumente emblematice dintr-un oraş antic

15 feb. 2017,, 11:20   Externe
2180 0

Imaginile culese de la o dronă a Ministerului Rus al Apărării arată continuarea distrugerilor de către militanţii ISIS a oraşului antic Palmyra, unul dintre cele mai renumite situri arheologice din Orientul Mijlociu, dar care a suferit distrugeri semnificative în urma ocupării de către fundamentaliştii islamici.

Două mari atracţii ale oraşului antic care face parte din patrimoniul UNESCO au fost transformate în ruine, anume amfiteatrul roman şi monumentul Tetrapylon - un monument unic de 16 coloane, grupate cîte patru, unele datînd de acum 1700 de ani, notează Science Alert.

În mai 2015 militanţii ISIS au cucerit Palmyra şi au ţinut-o timp de aproape un an, perioadă în care au distrus în mod deliberat un număr de monumente antice.

În martie 2016 forţele siriene şi cele ruseşti au eliberat oraşul, dar au reuşit să-l ţină pînă la sfîrşitul lui 2016, cînd extremiştii islamici l-au recucerit. Acum faţada amfiteatrului roman este în ruine şi doar două dintre cele 16 coloane ale Tetrapylonului au rămas în picioare.

Pentru a oferi o idee asupra importanţei şi valorii pentru populaţia locală, Orchestra Mariinsky din Rusia a ţinut un concert în martie 2016 în amfiteatrul roman pentru a comemora eliberarea Palmyrei.

Mai jos sînt cele 16 coloane înainte să fie distruse, monument care era la intersecţia a două mari bulevarde ale oraşului antic.

Aceste distrugeri deliberate sînt considerate crime de război. Maamoun Abdulkarim, ministrul al Antichităţi al Siriei, a precizat că „aceasta nu este doar o distrugere a ruinelor antice, aceasta este o distrugere a civilizaţiei”.

De asemenea, importanţa Palmyrei depășește valoarea locală. Oraşul este printre cele mai importante situri arheologice, avînd reputaţia de „perlă a deşertului”.


Cea mai cunoscută personalitate a Palmyrei antice a fost Zenobia, o regină cunoscută pentru luptele împotriva Imperiului Roman, obţinînd aproape o treime din teritoriile imperiului, precum Egiptul şi Asia Mică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?