X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

O companie azeră de petrol și gaze va ieși pe piața Moldovei

15 feb. 2017,, 11:45   Economie
8220 8

Compania publică petrolieră și de gaze naturale SOCAR din Azerbaidjan va ieși pe piața energetică a Moldovei. Astfel, pe piața de combustibil a țării noastre prevede să iasă Compania SOCAR Ucraina, relatează NOI.md.

Declarația a fost făcută de către directorul Direcției de comercializare cu ridicata a Companiei, Andrei Bîcikov, care a menționat că „există planuri de ieșire pe piața Moldovei, deoarece aceasta este gestionată din Ucraina”.

Andrei Bîcikov a mai menționat că, deși piața moldovenească nu este mare, de cîteva ori mai mică decît cea ucraineană, aceasta are perspective de dezvoltare. „De asemenea, noi nu excludem cooperarea cu instituțiile publice moldovenești”, a adăugat top-managerul Companiei.

SOCAR Ucraina este reprezentanța Companiei publice azere SOCAR deschise în Ucraina în 2008. În această perioadă au fost însușite rețelele „Tala-Nafta” (2009), ONIO (2011), GFC (2012), o parte din rețeaua „Kalina” (2012). Astăzi SOCAR operează 59 de complexe de alimentare, precum și două tancuri petroliere: „Baku-1” la Kiev și „Ghiandja” la Odessa.

De menționat că Moldova, deocamdată, este singura țară din regiune, în care Compania SOCAR nu are investiții concrete. SOCAR participă activ la proiectele investiționale din România, Ucraina și Georgia.

Reprezentanții Guvernului Moldovei i-au invitat pe reprezentanții Companiei SOCAR să viziteze țara noastră pentru a studia oportunitățile investiționale, oferindu-le posibilitatea de a coopera cu terminalul petrolier din portul Giurgiuleşti, precum și de a construi o rafinărie.

Moldova și Azerbaidjanul deja de mulți ani discută posibilitatea ieșirii Companiei SOCAR pe piața țării noastre. În 2012 s-a comunicat despre atingerea unei înțelegeri asupra sosirii ei în Moldova, la finalul întrevederii susținute la Baku de către prim-ministrul Moldovei de atunci, Vlad Filat, și președintele Statului Azerbaidjan, Ilham Alyev.

Vladimir Filat a menționat atunci posibilitatea cooperării cu Azerbaidjanul în domeniul energeticii, inclusiv cea a examinării oportunităților de livrare în Moldova a hidrocarburilor din Azerbaidjan. El a lansat inițiativa privind ieșirea Companiei SOCAR pe piața energetică a Moldovei.

Ilham Aliev s-a arătat interesat de ofertele părții moldovenești, le-a susținut și a adus asigurări de realizarea acestora.

Atunci s-a mai menționat că Moldova examinează posibilitatea participării la proiectele energetice internaționale de transportare a resurselor energetice din bazinul Mării Caspice în Europa – AGRI (Azerbaijan-Georgia-România Interconnector) și Nabucco.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?