X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Filip: Avem un „vis comun” cu Ucraina

13 feb. 2017,, 12:20   Politică
4736 18

Stabilirea relațiilor de cooperare între Moldova și Ucraina denotă o abordare unică a politicii externe.


Pe viitor cooperarea Chișinăului oficial cu Kievul va fi stabilită nu doar în sfera politică, ci și în alte domenii, fapt condiționat de existența unui vis comun. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, în cadrul vizitei sale efectuate în Ucraina, într-un interviu oferit agenției „Ukrinform”, relatează NOI.md.

Pavel Filip a spus ce, în opinia lui, a servit drept motiv pentru stabilirea unor relații de buna vecinătate între Moldova și Ucraina. „Avem nu numai o frontieră comună. Noi cu Ucraina avem un vis comun, iar relațiile bilaterale de bună vecinătate au rădăcini istorice adînci și perspective largi pentru aprofundarea cooperării reciproc avantajoase. Grație așteptărilor comune și viziunii comune asupra viitorului său, Moldova și Ucraina sînt decise să contribuie la dezvoltarea ulterioară a relațiilor de cooperare în toate domeniile: politic, comercial-economic și cultural-umanitar”, a declarat prim-ministrul în interviul oferit jurnaliștilor ucraineni.

El s-a arătat convins că „visul comun” al ambelor țări este integrarea europeană. „Este important că țările noastre au ales calea europeană de dezvoltare, singura cale posibilă pentru modernizarea societății și asigurarea unui viitor prosper pentru cetățenii noștri. Atît la Chișinău în 2009, cît și la Kiev în 2013, cetățenii țărilor noastre și-au făcut alegerea, îndemnînd guvernele să continue calea integrării europene. Sînt convins că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, semnat și de Ucraina, și de Moldova, deschide perspective largi pentru consolidarea relațiilor între țările noastre, inclusiv datorită implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA - n.red.) și circulației libere a cetățenilor”, a menționat Pavel Filip.

Precizăm că duminica, 12 februarie, Pavel Filip a sosit într-o vizită oficială la Kiev, la invitația șefului Guvernului Ucrainei, Vladimir Groisman. Pe lîngă omologul său, Filip va susține întrevederi cu președintele Ucrainei, Piotr Poroșenko, și alți demnitari de rang înalt. Printre principalele subiecte ce urmează să fie dezbătute se numără dezvoltarea relațiilor bilaterale, consolidarea relațiilor comercial-economice, procesul de negocieri pe marginea reglementării transnistrene și protecția ecosistemului rîului Nistru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?