Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Datele persoanelor cercetate penal nu se vor regăsi pe internet

8 feb. 2017,, 17:15   Societate
2671 1

Din luna ianuarie a anului curent paginile web ale instanțelor naționale de judecată sînt nefuncționale pentru o perioadă.


Acest lucru are loc în vederea ajustării portalului la legea cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, informează NOI.md.

Potrivit portalului instanțelor naționale de judecată, informația cu privire la procesul judiciar (ședințe, hotărîri, încheieri) va fi disponibilă în cel mai apropiat timp. Ministerul Justiției, prin intermediul unui comunicat de presă, a menționat că tot mai mulți cetățeni s-au adresat cu obiecții privind încălcarea drepturilor legale prin publicarea numelor acestora pe portalul sus-amintit. În opinia acestor persoane, se încalcă Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal, și anume le sînt publicate numele în calitate de justițiabili în documente.

Ministerul Justiției a menționat că la necesitate aceste persoane vor putea fi găsite doar prin intermediul numărului dosarului atribuit de instanțele de judecată. Noul compartiment nu va permite căutarea în funcție de nume și prenume.

Asociația „Promo-Lex” vine cu o reacție la hotărîrea luată de Ministerul Justiției: „Ministerul și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești interpretează extensiv prevederile Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal, iar referințele făcute la situația că publicarea numelui și prenumelui ar încălca drepturile persoanelor implicate în procesul de efectuare a justiției sînt eronate. În general, nu există temeiuri legale pentru a nu publica pe paginile web ale instanțelor de judecată informații care ar conține date cu caracter personal”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?