Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Cioclea: Toate băncile din Moldova vor fi supuse unui control complet

1 feb. 2017,, 15:45   Economie
3329 5

Conform preconizărilor, pînă la finele anului 2017, în toate băncile din Moldova urmează să fie efectuat un control complet şi minuţios.

Anunțul a fost făcut de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, care a specificat că autorităţile ţării noastre şi-au asumat acest angajament în cadrul semnării noului program de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional, transmite NOI.md.

Președintele BNM a amintit că autorităţile Moldovei şi-au asumat obligaţia să realizeze în modul necesar monitorizarea strictă şi să identifice beneficiarii finali ai băncilor, deţinătorii reali ai pachetelor mari şi mici de acţiuni pentru asigurarea transparenţei structurii acţionarilor, precum şi să identifice persoanele afiliate băncilor, care obţin credite de la acestea.

Sergiu Cioclea a amintit că acest control a început de la cele mai mari trei bănci ale ţării: Moldova-Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank, care se află sub supraveghere specială. Încă două bănci principale vor fi controlate pînă la sfîrşitul lunii mai 2017, iar celelalte bănci – pînă la finele lui decembrie 2017.

Guvernatorul BNM a specificat că scopul controlului minuţios al băncilor este nu numai de a-i bloca pe acţionarii netransparenţi, dar şi de a realiza modificări structurale de calitate, ca să se identifice acţionari acceptabili, să se stimuleze atragerea în bănci a investiţiilor străine.

Potrivit lui, în timpul controlului băncilor se va verifica calitatea acţionarilor, respectarea de către bănci a normelor prudenţiale, îndeosebi în ceea ce privește expunerile mari la grupuri afiliate. Dacă vor fi depistate încălcări mărunte, vor fi întocmite planuri de remediere a situaţiei, iar în cazul încălcărilor de amploare, BNM va examina formele posibile de sancţionare a băncilor.

Sergiu Cioclea a amintit că, graţie amendamentelor aprobate anterior, BNM poate aplica acum sancţiuni mai aspre băncilor şi managerilor lor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?