X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

China va realiza proiecte investiționale noi în Moldova

1 feb. 2017,, 12:30   Economie
3105 1

China este interesată în extinderea cooperării comercial-economice cu Moldova și în realizarea în țara noastră a noi proiecte investiționale.

O declaraței în acest sens a făcut ambasadorul Chinei în Moldova, Zhong Yinghong, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei al Moldovei, la care au fost discutate chestiuni ce vizează dezvoltarea relațiilor economice între RM și RPC, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, Zhong Yinghong a specificat că autoritățile chineze acordă o atenție susținută dezvoltării relațiilor bilaterale cu Moldova și optează pentru extinderea acestora în diferite domenii. În acest context, diplomatul chinez a transmis vicepremierului Octavian Calmîc o invitație oficială de a participa la Forumul Internațional de Afaceri din 14-15 mai, în cadrul căruia va fi discutată implementarea proiectului „Drumul mătăsii”, inițiat de autoritățile Chinei în vederea dezvoltării relațiilor comercial-economice cu țările lumii.

În cadrul întrevederii diplomatul chinez l-a informat pe ministrul moldovean al Economiei despre implementarea în țara noastră a proiectelor de modernizare a sistemelor de control vamal, a sistemului informațional al Ministerului Afacerilor Interne, precum și despre construcția parcului fotovoltaic, exprimîndu-și disponibilitatea de a iniția și a participa la realizarea altor proiecte investiționale în RM.

Octavian Calmîc a mulțumit pentru invitația de a participa la lucrările Forumului, menționînd că acest lucru va fi un prilej bun pentru discutarea cu autoritățile Chinei a aspectelor de dezvoltare a relațiilor comercial-economice dintre cele două țări, inclusiv a celor ce țin de inițierea negocierilor privind semnarea Acordului de liber schimb între Moldova și China.

Referindu-se la trei proiecte implementate în Moldova de către partea chineză, ministrul Economiei a specificat că Guvernul este interesat în realizarea cu succes a acestora, deoarece ele contribuie la executarea obligațiilor asumate de autoritățile centrale în procesul de modernizare și reformare a diverselor domenii social-economice ale țării.

De menționat că în ianuarie-noiembrie 2016 volumul comerțului exterior al Moldovei cu China a depășit cifra de 364 de milioane de dolari, înregistrînd o creștere de 8,27 la sută față de perioada similară a anului 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?