Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cetățenia Moldovei, pentru un milion: la ce etapă se află proiectul

31 ian. 2017,, 15:33   Societate
6169 5

Inițiativa legislativă care prevede acordarea cetățeniei moldovenești străinilor care dețin un milion de euro în băncile din Moldova a fost examinată astăzi, relatează NOI.md.

Proiectul a fost pus în discuție la ședința Comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică. Potrivit modificărilor legislative propuse de deputatul PSRM Vasile Bolea, pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova cetăţeanul străin va trebui să depună la o bancă din țara noastră cel puţin 1 milion de euro, sumă pe care nu o va putea retrage timp de trei ani. Încălcarea acestei condiţii va conduce la pierderea automată a cetăţeniei moldovenești.

Totodată, cetățenii străini vor trebui să prezinte dovada faptului că au locuit legal în Moldova cel puţin jumătate de an, cunosc Constituţia Republicii Moldova şi au susţinut testul de cunoaştere a limbii de stat. Scopul acestei inițiative, după cum explică autorul, este de a stimula atragerea investiţiilor în economia moldovenească. Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament în octombrie 2015.

Conform legislaţiei în vigoare, pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti cetăţeanul străin trebuie să corespundă următoarelor criterii: să se afle legal şi neîntrerupt timp de 10 ani pe teritoriul Republicii Moldova (pentru apatrizi şi refugiaţi acest termen este de cel puţin 8 ani); să se afle legal şi constant pe teritoriul Republicii Moldova timp de 5 ani pînă la atingerea vîrstei de 18 ani; să fie căsătorit cu un cetăţean al Republicii Moldova timp de cel puţin 3 ani şi pe parcursul ultimilor 3 ani să fi trăit legal în Moldova. Printre condiții se mai numără: cunoașterea Constituţiei, cunoaşterea limbii de stat şi deținerea surselor de existenţă legale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?