X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Cînd Fabrica de Sticlă din Chişinău își va relua procesul de producere

30 ian. 2017,, 11:00   Economie
4869 2

Fabrica de Sticlă din Chişinău, care şi-a suspendat activitatea din cauza unei avarii tehnologice în august 2016, îşi va relua procesul de producere la mijlocul anului 2017, comunică NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei, acest fapt a fost comunicat de Ion Cîrștea, director general al întreprinderii, vicepremierului Octavian Calmîc, ministru al Economiei, care a efectuat o vizită de lucru la ÎS Fabrica de Sticlă, unde s-a documentat în legătură cu procesul de lichidare a consecințelor avariei tehnologice din august 2016, soldate cu stoparea procesului de producție, acțiunile administrației întreprinderii privind depășirea situației de criză și soluționarea problemelor angajaților.

Ion Cîrștea l-a informat pe ministrul Economiei despre procesul de reabilitare a cuptorului defectat în urma avariei tehnologice, modernizarea procesul de fabricare a ambalajelor din sticlă, precum și despre planul de acțiuni privind reutilarea tehnică a liniilor de producere.

Directorul Fabricii de Sticlă a remarcat că, conform planului de lichidare a avariei tehnologice și reabilitare a procesului de producție, întreărinderea pe care o conduce urmează să-și reia activitatea în luna iunie curent, iar către mijlocul anului 2018 – să fie pus în funcțiune, după reparație, al doilea cuptor de topit sticlă și 2 linii noi de producere, procurate în Cehia.

Referindu-se la activitatea Întreprinderii în 2016, Ion Cîrștea a menționat că beneficiul net a constituit 12 milioane de lei, volumul vînzărilor atingînd cifra de peste 270 de milioane de lei, iar datoriile istorice și cele de creditare fiind stinse sau reduse la minimum.

Analizînd situația creată la ÎS Fabrica de Sticlă, Octavian Calmîc a apreciat managementul noii administrații, care într-o perioadă scurtă de timp a reușit să soluționeze mai multe probleme istorice existente, să readucă fabrica în topul furnizorilor de producție de calitate atît pe piața internă, cît și pe cea externă. Circa 70% din producția întreprinderii a fost exportată în Turcia, Croația, România, Macedonia, țările baltice, Azerbaidjan, alte state.

Ministrul Economiei a menţionat însă că evoluțiile de pe piața internă și externă demonstrează că este nevoie de o modernizare/automatizare a proceselor de producție, de implementare a noilor tehnologii. El a specificat că după reluarea procesului de producere ÎS „Fabrica de Sticlă” trebuie să devină lider autoritar pe piața internă și unul dintre principalii furnizori de producție calitativă în regiune și alte ţări terțe.

Octavian Calmîc a acordat o atenție sporită soluționării problemelor angajaților întreprinderii, apărute odată cu stoparea, în urma avariei tehnologice, procesului de producție. În context, acestea au fost discutate atît cu administrația fabricii, cît și cu sindicatele, reprezentanții angajaților. S-a convenit asupra negocierii, pînă la 1 martie curent, a unui nou contract colectiv de muncă, care să stipuleze și procedura de compensare a pierderilor salariale ale muncitorilor în legătură cu șomajul tehnic etc.

Ministrul Economiei a mai indicat asupra necesității organizării unor cursuri de instruire/recalificare a personalului, ținînd cont de procesul de reutilare a întreprinderii, precum și de organizare a unei evaluări a capacităților profesionale ale fiecărui angajat.

ÎS „Fabrica de Sticlă” din Chişinău a fost creată în anul 2002, după reorganizarea societății pe acțiuni cu aceeași denumire.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?