Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

BNM îndemnată să adopte o decizie comună cu privire la prețul de răscumpărare a acțiunilor de către bănci

28 ian. 2017,, 12:00   Economie
3001 1

Organul de reglementare a pieţei de capital din Republica Moldova - Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), vineri, nu a aprobat decizia cu privire la preţul de răscumpărare de către Moldindconbank (MICB) a acţiunilor sale, care vor fi expuse spre vînzare pe piaţa publică.

Surse din cadrul CNPF au comunicat pentru corespondentul INFOTAG, că trei din patru membri din Comisia CNPF sînt de părerea pe care au expus-o la şedinţa precedentă, atunci cînd Banca Naţională a Moldovei (BNM) s-a adresat cu aceeaşi cerere în legătură cu preţul acţiunilor Moldova Agroindbank (MAIB).

În CNPF consideră că autoritatea de reglementare a pieţei de capital nu poate indica emitentului la ce preţ exact el trebuie să răscumpere acţiunile, care sînt expuse spre vînzare publică pe piaţa de valori.

Actualmente, pe piaţa publică sînt expuse spre vînzare pachetele de acţiuni ale MAIB (35 605 acţiuni şi 389 760 acţiuni), ceea ce constituie circa 40% din capitalul băncii. Decizia cu privire la preţul de răscumpărare a acţiunilor de către emitent este necesară în cazul în care investitorii stategici, care vor primi dreptul de a cumpăra acţiunile MAIB de la BNM, nu vor procura pachetul întreg de 40%.

"Emitentul va fi nevoit să răscumpere acţiunile rămase. Dar, în acelaşi timp, apare o întrebare firească, la ce preţ se efectuează răscumpărarea acţiunilor de pe piaţă", a explicat corespondentului INFOTAG interlocutorul din cadrul CNPF.

BNM este de părerea că acţiunile trebuie răscumpărate la valoarea nominală, la care ulterior va fi redus capitalul social al băncii. CNPF este de o altă părere, că preţul trebuie să fie stabilit de organul de conducere al emitentului.

Într-o discuţie cu corespondentul INFOTAG, vicepreşedintele Consiliului de administraţie al CNPF, Iurie Filip, a spus că în cadrul şedinţei, care s-a desfăşurat vineri, CNPF a aprobat un proiect, care urmează a fi "coordonat cu BNM".

"La capitolul stabilirii preţului de răscumpărare a acţiunilor de către emitent, sînt de părerea că actualmente, în Republica Moldova nici unul din organele de stat nu deţine astfel de atribuţii. Legea cu privire la instituţiile financiare a RM prevede clar că în cazul anulării acţiunilor, procedurii de emitere suplimentară de acţiuni cu expunerea acestora pe piaţa publică şi răscumpărarea acestora de pe piaţă, emitentul trebuie să ia o decizie independentă", a spus el.

În CNPF consideră că dacă BNM nu va fi de acord să fie găsită "o soluţie comună coordonată", atunci CNPF are doar două căi: să adopte decizia sub propria răspundere sau să respingă solicitarea recomandabilă a BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?