X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Uniunea Vamală ameninţă că va impune taxe pentru zahărul din Moldova

3 apr. 2013,, 09:58   Societate
3570 0
Foto: obozrevatel.ua
Uniunea Vamală (UV) a Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului ar putea introduce, pînă la sfîrşitul anului 2013, taxe speciale pentru zahărul importat din Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag, această posibilă evoluţie a relaţiilor dintre Uniunea Vamală şi Republica Moldova este menţionată în mesajul directorului executiv al Asociaţiei producătorilor de zahăr din ţările membre al UV către conducerea Uniunii producătorilor de zahăr din Moldova (UPZM). Motivul introducerii taxei pentru zahărul moldovenesc este contrabanda masivă a zahărului din Ucraina pe piaţa din RM.

În prezent, întreprinderile din Moldova exportă zahăr în ţările membre ale UV în regim de liber schimb. În decembrie 2012 şi ianuarie 2013, pe piaţa din Rusia au fost importate 1,6 mii tone de zahăr din Moldova. Totodată, se ştie că volumul zahărului produs în Moldova în 2012 nu depăşeşte necesităţile pieţei interne pentru perioada 2012-2013. Mai mult, preţul zahărului din RM este mai mare decît în ţările UV.

Directorul executiv al Asociaţiei producătorilor de zahăr din UV, Andrei Bodin, susţine că exportul de zahăr din Moldova în UV este posibil doar în cazul în care pe piaţa internă a RM zahărul autohton „este înlocuit cu zahărul introdus ilegal prin contrabandă din Ucraina”.

Către începutul anului 2013, în Ucraina s-a acumulat o rezervă de zahăr de aproximativ 1 mil. tone. Din această cauză, pe piaţa ei internă preţurile se menţin la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani - 500 dolari/t (fără TVA). Acest fapt creează premise pentru livrări ilegale nu numai în RM, dar şi pe teritoriul ţărilor din Uniunea Vamală, unde preţul acestuia în primul trimestru al anului 2013 constituie 630-650 dolari/t (fără TVA).

„Livrările de zahăr ucrainean în RM la preţuri de demping fără achitarea taxelor vamale conduce la reducerea competitivităţii sfeclei de zahăr şi a zahărului nu numai în Moldova, dar şi în ţările UV, la micşorarea suprafeţelor de sfeclă, la pierderi financiare de către producătorii agricoli şi a fabricilor de zahări din RM şi ţările UV”, menţionează Andrei Bodin în mesajul său preşedintelui UPZM, Alexandr Koss.

Potrivit unor concluzii ale Consiliului Asociaţiei producătorilor de zahăr din ţările UV, „cauzele principale rezidă în lipsa controlului în zona de frontieră cu Ucraina, precum şi pe teritoriul Transnistriei”.

Consiliul Asociaţiei producătorilor de zahăr din ţările UV a propus UPZM „să se adreseze Guvernului RM cu rugămintea de a asigura controlul livrărilor de zahăr din Ucraiuna, inclusiv tranzitul acestuia prin Transnistria”.

În caz contrar, Asociaţia ţărilor-membre a UV „va fi nevoită să se adreseze la Comisia Economică Euroasiatică cu cererea de a introduce, pînă la finele anului 2013, măsuri speciale de protecţie pentru neadmiterea pătrunderii zahărului de provenienţă moldovenească, ca formă ascunsă a tranzitului de zahăr ucrainean în ţările UV, aşa cum a fost procedat în comerţul cu zahăr dintre ţări în perioada 2002 -2005”.

NOTĂ: Potrivit datelor Uniuniii producătoriloe de zahăr din Moldova (UPZM), în primul trimestru al anului 2013, ponderea zahărului de contrabandă din Ucraina pe piaţa moldovenească a depăşit 56%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?