X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Audierea candidaților la funcția de procuror general s-a încheiat. Comisia a luat o pauză pentru luarea unei decizii

27 mar. 2013,, 18:01   Politică
3721 0
Foto : publika.md
Audierea candidaților înscriși în cursa pentru funcția de procuror general s-a încheiat acum cîteva minute. Toți cei opt candidați au venit în fața comisiei cu propuneri pentru reformarea Procuraturii Generale, încercînd să convingă membrii comisiei că sînt potriviți pentru fotoliul de procuror general.

Audierile au durat aproximativ cinci ore. În cadrul acestora, fiecare candidat și-a prezentat programul managerial. Astfel, fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, propune ca procuratura să fie demilitarizată și depolitizată. Ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleșca, optează pentru lichidarea procuraturilor specializate. „Voi pleda pentru lichidarea procuraturilor specializate, autonomia procuraturii, iar procurorii să aibă statut de magistrat”, a spus Pleşca.

Totodată, fostul viceministru al Afacerilor Interne, Boris Muravschi, a spus că procurorii se lasă influențați în luarea deciziilor din cauza salariilor mici și pledează pentru majorarea acestora. De aceeași părere este și procurorul Gheorghe Nogai. În timp ce avocatul Emanoil Ploșniță se consideră cea mai bună candidatură pentru funcţia de procuror general. „Am lucrat în sistemul de drept şi cunosc toate dedesubturile”, a declarat Ploșniță.

La rîndul său, fostul procuror Mihai Petrache pledează pentru independența Consiliului Superior al Procurorilor. „Trebuie să aibă un buget separat, iar regulamentul trebuie să fie aprobat de Parlament, și nu de consiliu”, a spus Petrache.

La final, comisia privind selectarea candidaților a anunțat o pauză pentru deliberări și luarea unei hotărîri. Membrii comisiei au specificat că vor veni cu informații ulterior.

Comisia trebuie să aleagă procurorul general pînă pe data de 30 martie, iar candidatura aleasă urmează să fie aprobată de Parlament.

Vom reveni cu detalii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?