X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Șansele creării AIE-3 sînt egale cu ZERO, dacă Filat nu va fi numit prim-ministru – declarație

27 mar. 2013,, 12:12   Politică
11336 12
Foto : jurnal.md
“Alături de posibilitatea de a revitaliza alianța, există și varianta alegerilor anticipate, iar asta doar în cazul în care liderii coaliției de guvernare nu vor fi în stare să-și stăpînească propriile frustrări”. Declarația aparține analistului politic Anatol Țăranu, solicitat de NOI.md să comenteze dacă vor ajunge liderii fostei AIE-2 la un numitor comun privind negocierea unui nou acord AIE-3.

Analistul consideră că, în cadrul negocierilor privind crearea noii coaliții, unde sînt invitați și liderii AIE, punctul de divergență va fi candidatul la funcția de prim-ministru.

“Problema principală cu care se vor confrunta liderii este candidatura prim-ministrului. Tot atît de evident este că dacă va fi desemnat Filat, atunci AIE-3 va fi un fapt realizat, iar dacă se va insista ca Filat să nu fie prim-ministru, șansele AIE-3 sînt egale cu zero”, a spus analistul.

Anatol Țăranu califică drept frustrare declarația liderului PL precum că noul acord AIE-3 nu diferă de AIE-2, spunînd că aceste declarații sînt în dezavantajul lui Ghimpu.

”Cu siguranță vor fi introduse schimbări de esență în acord. Faptul că cineva încearcă propriile frustrări sa le ascundă sub paravanul declarației că nu se schimbă se aseamănă cu încercarea unui om de a scuipa împotriva vîntului. Este o abordare absolut nejustificată, neconstructivă și una care lasă loc de interpretări în dezavantajul lor. Dacă lucrurile nu vor fi excluse, nu există șanse să fie îmbunătățită calitativ activitatea viitoarei alianțe, și atunci care a fost rostul ca criza să se dezlănțuie?” a întrebat retoric Țăranu.

Analistul susține că, în cazul în care va fi creată o nouă alianță, aceasta va fi funcțională doar pentru a duce la o anumită finalitate cursul de integrare europeană.

Menționăm că, după denunțarea acordului AIE2 de PLDM, la data de 5 martie a fost demis Guvernul. La scurt timp au demarat negocierile privind elaborarea unui nou acord AIE-3 și identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Deocamdată, există un singur candidat înaintat de PLDM, și anume Vlad Filat. Pe de altă parte, PL a anunțat că nu va vota pentru această candidatură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?