Transnistria stiri: 1384
Eurovision stiri: 510

Dosarul intentat lui Usatîi pe tentativa de omor asupra lui Gorbunțov este ilegal

30 dec. 2016,, 14:15   Politică
15161 8

Judecătoria sectorului Centru a obligat acuzarea să prezinte materialele cauzei penale, care au stat la baza pornirii cauzei penale pe faptul tentativei de omor asupra omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov.

Avocații liderului „Partidului Nostru” (PN), Renato Usatîi, insistă asupra nevinovăției clientului lor în acest dosar penal. Ei invocă normele internaționale care nu admit intentarea unei alte cauze penale pe acelaşi fapt în cîteva țări concomitent, relatează NOI.md.

Judecătoria Centru l-a obligat pe procurorul Vitalie Busuioc să prezinte instanței materialele cauzei penale, deoarece acesta s-a eschivat de la prezentarea informației cu privire la existenţa dosarului penal în 2012 pe tentativa de omor, instrumentat de Scotland Yard. Aceste materiale urmează să servească drept temei pentru constatarea faptului privind pornirea ilegală a cauzei penale pe tentativa de omor asupra omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov de către organele de drept din Republica Moldova.

După cum a explicat pentru NOI.md avocatul Anatol Istrate, procurorul Vitalie Busuioc nu era în drept să dispună pornirea unei alte cauze penale pe acelaşi fapt pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, Renato Usatîi, care figurează în dosarul pornit pe teritoriul Moldovei, nu are calitate de bănuit și nici de învinuit în aceeași cauză penală intentată in Marea Britanie. În acest context avocatul a citat tratatele internaționale care nu permit urmărirea penală pe aceeaşi faptă de către mai multe state.

Ședința pentru examinarea cererii de revocare a măsurii preventive arest aplicate în privința liderului PN a fost amînată pentru data de 24 ianuarie, pe motivul insuficienţei de timp. La următoarea ședință a Judecătoriei sectorului Centru procurorul va fi obligat să prezinte toate materialele cauzei. Potrivit lui Anatol Istrate, instanța urmează să anuleze hotărîrea privind arestul preventiv al clientului lor.

Reamintim că la 24 octombrie Judecătoria sectorului Centru a adoptat decizia de a emite un mandat de arest pe 30 de zile, pe numele liderului „Partidului Nostru”, Primarului orașului Bălți, Renato Usatîi. Acesta a fost, de asemenea, dat în căutare internațională. Autoritățile de urmărire penală bănuiesc că Usatîi ar fi ordonat uciderea bancherului rus, fostului proprietar al băncii „Universalbank” Gherman Gorbunțov. Avocații liderului PN au depus un recurs împotriva hotărîrii instanței, însă Curtea de Apel Chișinău l-a respins pe 1 noiembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?