X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4015

Dorin Drăguţanu: Este necesară înăsprirea sancţiunilor penale pentru fraudele financiare

25 mar. 2013,, 10:05   Economie
2851 1
Foto: noi.md
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu consideră că este necesar de a înăspri sancţiunile pentru fraudele financiare.

Potrivit Agenţiei "Infotag", vineri, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ al Ministerului Economiei, Drăguţanu a spus că "este necesar de a revedea Codul penal în special la capitolul fraudelor financiare şi prejudiciilor care duc la faliment".

"În ţările Uniunii Europene a fost implementată o practică similară. Datorită acestui fapt, au fost obţinute rezultate bune", a anunţat Drăguţanu.

Potrivit lui, "cu cît mai mulţi bancheri vor fi atraşi la răspundere penală pentru încălcările comise, cu atît mai puţine vor fi abaterile".

"Din păcate, noi nu avem în Moldova exemple cînd bancherii să fi fost atraşi la răspundere", a spus el.

De asemenea, Drăguţanu a declarat că, anul trecut, a crescut cota depozitelor şi a creditelor eliberate de bănci cu 20% şi, respectiv, 16%.

Fiind întrebat dacă nu cumva această creştere este generată de acordarea creditelor neperformante ca și în cazul Băncii de Economii, Drăguţanu a glumit şi a repetat cuvintele fostului guvernator al BNM, Leonid Talmaci, "există două tipuri de credite, cele care au fost oferite în baza Codului civil şi penal". El a refuzat să spună cît constituie rata creditelor neperformante din cele 16% oferite.

"Problema creditelor poate genera o reacţie explozivă în timpul perioadelor de incertitudine politică. Aşa cum s-a întîmplat în cazul BEM", a spus el. Drăguţanu a specificat că "alegerile pot genera o creştere a creditelor neperformante". Referindu-se la situaţia de la BEM, el şi-a reconfirmat poziţia: "Pentru stabilizarea situaţiei este necesar de a creşte capitalul social cu 700 milioane de lei".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?