X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Moldova caută investitori pentru modernizarea Aeroportului Bălţi

24 dec. 2016,, 13:00   Economie
3032 0

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor al Moldovei a iniţiat identificarea preliminară a investitorilor, care ar dori să participe la proiectul de modernizare a Aeroportului Internaţional Bălţi-Leadoveni, care urmează să devină alternativa pentru Aeroportul Internaţional Chişinău şi alte aeroporturi regionale, comunică NOI.md.


În particular, studiul de fezabilitate, elaborat de instituţie, a fost expediat Băncii Europene pentru Reconstricţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii şi altor structuri financiare. În afară de aceasta, prin intermediul Ministerului de Externe al Moldovei l-au difuzat Asociaţiilor pentru promovarea investiţiilor din diferite ţări.

În special, după cum a comunicat Fondul azer de susţinere a exporturilor şi investiţiilor (AZPROMO), realizarea proiectului este propusă de Guvernul Moldovei sub formă de parteneriat de stat-privat, ceea ce va permite de a gestiona acest proiect, a-l face mai competitiv, durabil şi atractiv pentru pasageri.

Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 35 mil. euro. Concursul ca atare pentru selectarea investitorului se preconizează să fie organizat în primul semestru al anului 2017.

Se presupune că, graţie modernizării Aeroportului Bălţi-Leadoveni va fi ameliorată infrastructura aeriană a zonei de nord a Moldovei atît pentru mărfuri, cît şi pentru pasageri, vor fi reluate cursele sistematice de pasageri de pe Aeroportul Internaţional Bălţi în calitate de aeroport low-cost, incluisv prin includerea lui în Zona Economică Liberă Bălţi.

Aeroportul Bălţi va deveni alternativă pentru Aeroportul Internaţional Chişinău şi aeroporturile regionale. Graţie modernizării lui, va fi majorat numărul de curse sistematice şi charter. Numărul anual al pasagerilor pe Aeroportul Bălţi se aşteaptă să fie de 220 mii, ceea ce constituie 10% din numărul total de pasageri, deserviţi de operatorii transportului aerian pe parcursul unui an în Moldova şi treptat se va majora pînă la 400 mii pe parcursul a 2-4 ani.

Ca rezultat al concurenţei libere pe piaţă între aeroporturi, vor apărea curse aeriene sistematice de pasageri.

Actualmente Aeroportul Bălţi este gestionat de Compania Aeriană de Stat „Moldaeroservice”, care este în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor al ţării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?