Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Și iar despre evenimentele din 9 aprilie 2009

21 dec. 2016,, 17:45   Politică
7002 2

La propunerea Ministerului Justiției, Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care se propune abrogarea prevederii actuale, care, prin derogare de la art.60 din Codul penal, prescripţia tragerii la răspundere penală nu se aplică persoanelor care au săvîrşit infracţiuni de abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depăşire a atribuţiilor de serviciu ori neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 ori în legătură cu aceste evenimente.

Abrogarea se propune în conformitate cu hotărîrea Curții Constituționale nr.14 din 27 mai 2014, prin care prevederea respectivă de neaplicare a fost declarată neconstituțională. În conformitate cu articolul respectiv, persoana poate fi liberată de răspundere penală dacă din ziua săvîrşirii infracţiunii au expirat termenele de 2-25 de ani, în funcție de gradul infracțiunii săvîrșite. În hotărîrea sa Curtea a ținut cont de efectul retroactiv al legii (Codului penal), prin care se prevede că Legea penală care înăspreşte pedeapsa sau înrăutăţeşte situaţia persoanei vinovate de săvîrşirea unei infracţiuni nu are efect retroactiv. Deci declararea derogării de la art.60 precum că prescripţia tragerii la răspundere penală nu se aplică persoanelor care au săvîrşit infracţiuni de abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depăşire a atribuţiilor de serviciu ori neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 ori în legătură cu aceste evenimente, contravine efectului retroactiv.

Prescripţia nu se aplică doar persoanelor care au săvîrşit infracţiuni contra păcii şi securităţii omenirii, infracţiuni de război, infracţiuni de tortură, tratament inuman sau degradant sau alte infracţiuni prevăzute de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, indiferent de data la care au fost săvîrşite. Deci, Curtea conchide că evenimentele din 9 aprilie 2009 nu pot servi drept temei de a nu aplica prescripția în caz de expirare a timpului respectiv de la data săvîrșirii infracțiunii.

De menționat că la 25 mai 2015 un proiect de lege pentru abrogarea derogării de la art.60 deja a fost prezentat Parlamentului spre adoptare, însă Parlamentul l-a respins. Și asta în pofida faptului că deciziile Curții Constituționale urmează a fi executate necondiționat, actele normative și legislative declarate neconstituționale, din momentul adoptării hotărîrii de către Curte, se declară nule. Iar conformarea cu prevederile adoptate de Curte urmează a fi efectuate în termen de 6 luni. Deci, de jure este în vigoare hotărîrea Curții Constituționale și legea cu privire la derogarea de la art.60 este nulă. Iar abrogarea acestei legi de către Parlament va fi doar o formalitate, la care executivul se opune.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?