Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Barajul lacului de acumulare Ghidighici a fost fortificat

21 dec. 2016,, 08:55   Societate
4669 0

Specialiştii au desfăşurat lucrări de fortificare a barajului lacului de acumulare Ghidighici şi afirmă că durata de exploatare a acestuia a fost prelungită cu încă cel puţin 50 de ani.


Surse din cadrul Ministerului Mediului au relatat pentru INFOTAG că lucrările de fortificare au durat aproximativ un an şi au fost realizate în cadrul proiectului "Asigurarea protecţiei municipiului Chişinău împotriva inundaţiilor prin fortificarea barajului lacului de acumulare Ghidighici. Reconstrucţia evacuatorului de fund".

Proiectul a avut un buget de 3,3 mil. lei. Lucrările de îmbunătăţire a funcţionării canalului au fost realizate cu ajutorul scafandrilor care au curăţat de nămol şi sectorul alăturat intrării în camera vanelor. Canalul de evacuare a fost lărgit şi adâncit.

Lacul de acumulare Ghidighici este proprietate publică a statului şi se află în gestiunea Agenţiei "Apele Moldovei", subordonată Ministerului Mediului. Barajul a fost construit în anul 1962 şi este unul dintre cele mai mari lacuri din republică, cu o suprafaţă de 840 de hectare.

"Barajul lacului Ghidighici nu corespundea cerinţelor minime de securitate, mecanismul de reglare a nivelului apei funcţiona parţial, iar procesul de lucru prezenta pericol din cauza scurgerilor spontane", a declarat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a adus mulţumiri tuturor celor implicaţi în proiect.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?