Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

BEI va continua să acorde asistență financiară Moldovei

20 dec. 2016,, 10:09   Economie
2464 0

Banca Europeană de Investiții este pregătită să continue să ofere Republicii Moldova asistență financiară în implementarea proiectelor de modernizare și reabilitare a infrastructurii.

Acest fapt a fost subliniat de către vicepreședintele BEI pentru Republica Moldova, Jan Vapaavouri, la întrevederea cu premierul Pavel Filip, relatează NOI.md.

Oficialul se află în vizită la Chişinău pentru a semna Acordul de împrumut privind realizarea proiectului de construcție a conductei de transport de gaze pe direcţia Ungheni-Chişinău, în valoare de 41 de milioane de euro.

La începutul întrevederii, premierul l-a felicitat pe Jan Vapaavouri cu ocazia numirii sale în funcţia de vicepreşedinte al BEI, responsabil pentru relaţiile cu Republica Moldova, menţionînd că vizita sa la Chişinău reprezintă încă un gest de încredere a partenerilor străini pentru Republica Moldova.

În context, Pavel Filip a vorbit despre Agenda de reforme prioritare ale Guvernului, care include reforma Administraţiei publice, îmbunătăţirea mediului de afaceri, reforma justiţiei. „Doar implementînd aceste trei reforme importante, vom putea asigura o dezvoltare economică sustenabilă a Republicii Moldova”, a subliniat Pavel Filip.

Vorbind despre o altă prioritate a Guvernului – asigurarea securităţii energetice a ţării, premierul a apreciat decizia Băncii Europene de Investiţii de a acorda Republicii Moldova suport financiar pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău. Pavel Filip a dat asigurări că autorităţile vor trata cu mare atenţie şi responsabilitate construcţia conductei de gaze şi vor fi asigura condiţii de maximă transparenţă în realizarea proiectului.

„Asigurarea securităţii energetice reprezintă unul dintre principalele obiective în activitatea acestui guvern. După crearea gazoductului Iaşi-Ungheni, trebuie să aducem interconexiunea pînă la Chişinău, fapt ce ne va permite să ne interconectăm la piaţa energetică a UE, să reducem dependenţa energetică a ţării noastre, să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie şi să avansăm la un nivel calitativ nou în domeniul energetic”, a concluzionat Pavel Filip.

La rîndul său, Jan Vapaavouri a reiterat deschiderea BEI pentru a acorda în continuare suport ţării noastre în implementarea proiectelor de modernizare a ţării şi de reabilitare a infrastructurii. „Vom oferi susţinere în mai multe sectoare, iar eficienţa energetică este unul dintre ele”, a declarat oficialul european.

Părțile au avut, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la realizarea proiectelor în diverse domenii de importanţă strategică, între care: modernizarea infrastructurii drumurilor, al transportului public, reforma Căii Ferate din Moldova, modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare, managementul deşeurilor, dezvoltarea sectorului vitivinicol, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii.

În prezent, cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii în Republica Moldova sînt implementate 9 proiecte investiţionale, în valoare totală de peste 280 de milioane de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?