X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Fostul premier Adrian Năstase, eliberat condiţionat după nouă luni de închisoare

19 mar. 2013,, 11:53   Externe
2499 0
Foto : gmagazine.ro
Fostul premier Adrian Năstase, condamnat în luna iunie 2012 la doi ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost eliberat luni după o decizie a Tribunalului Bucureşti de a respinge recursul procurorului împotriva eliberării condiţionate a lui Năstase, informează AFP şi Reuters.

'Recursul parchetului a fost respins', a declarat pentru AFP preşedintele tribunalului, Laura Andrei.

În timp ce viitorul politic a lui Năstase rămîne incert după condamnare, importanţi membri ai Partidului Social Democrat (PSD) au afirmat că salută revenirea fostului premier în politică, notează Reuters.

La 12 februarie, judecătorii de la Tribunalul de primă instanţă i-au acordat eliberarea anticipată lui Adrian Năstase după cum prevede legislaţia romînă pentru deţinuţii trecuţi de 60 de ani care au ispăşit peste o treime din pedeapsă.

Fostul premier romîn a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiţie pentru că a deturnat peste 1,5 milioane de euro pentru campania sa electorală din 2004. Cel mai important om politic romîn condamnat pînă în prezent pentru fapte de corupţie de la căderea regimului comunist, Adrian Năstase şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia, afirmînd că este victima unui proces politic.

Acest bărbat elegant, cu faţa plină şi statură impozantă, considerat 'arogant' atît de către aliaţii săi politici, cît şi de adversarii săi, a încercat să se sinucidă la scurt timp după anunţarea condamnării sale, la 20 iunie, cînd s-a împuşcat în gît, notează AFP.

'Mă bucur să mă reîntorc acasă, alături de familie şi de prietenii mei. Pentru cîteva zile, îmi voi folosi timpul doar pentru 'a respira' libertatea din afară, şi pentru a mă gîndi la proiecte viitoare', a afirmat Năstase pe blogul său după anunţul eliberării sale.

Condamnarea lui Adrian Năstase a reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva corupţiei în Romînia, o ţară în care importanţi politicieni s-au bucurat mult timp de impunitate, potrivit experţilor.

Împreună cu Bulgaria, sistemul de justiţie din Romînia este atent monitorizat de UE de la aderarea celor două ţări la blocul comunitar în 2007. Intrarea Romînei şi Bulgariei în zona Schengen a fost respinsă din cauza corupţiei şi a criminalităţii organizate, notează Reuters.

Năstase face obiectul unui alt proces în apel în care este acuzat de luare de mită în valoare totală de 630.000 de euro din partea unui antreprenor

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?