X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Creștinii ortodocși intră astăzi în Postul Mare

18 mar. 2013,, 08:30   Societate
2834 0
Foto : noi.md
Astăzi, pentru creștinii ortodocși începe una dintre cele mai importante etape ale vieții lor spirituale – Postul Mare. Acesta este cel mai lung (șapte săptămîni) și cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, care anticipează sărbătoarea principală din calendarul ortodox – Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos sau Sfintele Paști, care în acest an va fi pe data de 5 mai.

Acest post presupune abstinență strictă, care îi pregătește pe creștini de o întîmpinare corespunzătoare a sărbătorii Paștelui. În timpul Postului Mare, conform regulamentelor bisericești, este interzisă utilizarea produselor de origine animală – carne, lapte, ouă și pește. Doar la pește se face dezlegare de două ori – de Buna Vestire (7 aprilie) și în Duminica Floriilor (în acest an – 28 aprilie). Dar aceste regulamente nu trebuie tratate în mod formal, de aceea, chiar și cele mai stricte norme pot avea excepții. În post se fac dezlegări pentru bolnavi, bătrîni, femeile însărcinate, persoanele care lucrează din greu.

Restricțiile alimentare, renunțarea la distracții sînt un simbol al doliului și pocăinței. Cu toate acestea, nu acesta este scopul principal al postului. Profunda lui esența constă în înălțarea spirituală a postitorului, purificarea sufletului, dobîndirea dragostei și compasiunii față de cei care îl înconjoară. Fără aceasta, postul este o simplă dietă.

Originea postului datează din perioada Vechiului Testament, păstrîndu-se pînă în zilele noastre ca mijloc de desăvîrșire spirituală a omului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?