Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

"Moldcargo" lansează un semnal de alarmă privind noile atacuri raider ©

13 mar. 2013,, 17:34   Societate
5231 1
Foto : autoasigurare.md
Compania "Moldcargo" s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu atacurile raider și încercările de eliminare a acesteia de pe piața națională de asigurări.

Conform deciziei Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) Societatea de Asigurări-Reasigurări "Moldcargo" a pierdut posibilitatea de a emite certificate internaționale de asigurare "Carte Verde". Calitatea companiei de membru cu drepturi depline al biroului a fost suspendată.

Conducerea companiei consideră ilegale acțiunile anticoncurențiale ale BNAA ce pot aduce la monopolizarea pieței naționale de asigurări. "Moldcargo" califică acțiunile BNAA drept escrocherie și întrevede în acestea o încercare de a destabiliza sistemul internațional "Carte Verde".

SAR "Moldcargo" a fost înființată în 1999, în 2012 după volumele de vinzări a întrat în topul celor trei lideri ai pieței naționale de asigurări. La mijlocul anului 2010, compania a devenit membru al BNAA – datorită intervenției Comisiei Naționale a Pieței Financiare și a Consiliului Concurenței, deși condițiile de aderare au fost îndeplinite din 2007.

Pe 30 noiembrie 2012, calitatea de membru cu drepturi depline a companiei "Moldcargo" în BNAA a fost ilegal suspendată pentru șase luni, fără a fi prezentate dovezi. Tot atunci, companiei i s-a interzis să emită "Cartea Verde". Decizia adoptată la adunarea generală extraordinară a membrilor biroului a intrat în vigoare pe 10 decembrie.

Conducerea SAR "Moldcargo" a calificat acțiunile membrilor BNAA drept o încălcare a Constituției Republicii Moldova, a Legii concurenței, a Statutului Asociației Profesionale BNAA și a Regulamentului Consiliului Birourilor "Carte Verde". În acest caz, autoritatea de supraveghere – Comisia Națională a Pieței Financiare – a insistat asupra anulării deciziei BNAA.

În legătură cu prejudiciul suferit în urma sancțiunilor ilegale, Compania "Moldcargo" s-a adresat în instanța de judecată. Pe 24 ianuarie, Colegiul Civil al Curţii de Apel Chişinău a decis să anuleze complet decizia Judecătoriei Sectorului Centru din 22 decembrie și să adopte o nouă decizie – de a suspenda executarea deciziei BNAA din 30 decembrie pînă la examinarea cauzei în fond.

Decizia Colegiului este definitivă și irevocabilă. Dar Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule a ignorat-o. La începutul lunii februarie, adunarea generală a BNAA a adoptat o decizie controversată și ilegală privind privarea companiei "Moldcargo" de dreptul de a emite "Carte Verde" și excluderea din Asociația Profesională BNAA.

SAR "Moldcargo" atenționează faptul, că deciziile Comisiei Naționale a Pieței Financiare și ale Colegiului Civil al Curții de Apel Chișinău au fost neglijate. Sancțiunile împotriva companiei au aplicate fără a prezenta probe și cu încălcarea Statutului BNAA. Decizia din 30 noiembrie nu are putere juridică și nu este justificată.

În acest sens, compania a trimis o scrisoare deschisă procurorului general interimar al R. Moldova, Andrei Pîntea, cu solicitarea de a pune capăt acestei situații: a-i aduce în fața justiției persoanele responsabile și a preveni monopolizarea pieței de asigurări.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?