Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

IFPS: 1 aprilie este termenul limită de prezentare şi achitare a impozitului pe venit

13 mar. 2013,, 09:58   Societate
6365 0
Foto: businessclass.md
Contribuabilii vor putea depune declaraţiile şi dările de seamă cu privire la impozitul pe venit aferente anului 2012 pînă la 1 aprilie inclusiv, dat fiind faptul că termenul limită pentru depunerea formularelor (31 martie), este zi nelucrătoare.

Potrivit Agenţiei "Infotag", cu trimitere la cele relatate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS), termenul de achitare în buget a impozitului pe venit coincide cu termenul de prezentare a declaraţiilor şi dărilor de seamă.

Persoanele fizice au obligaţia depunerii declaraţiei cu privire la impozitul pe venit (Forma CET08), daca lucrează la două sau mai multe locuri de muncă unde obţin salariu, care cumulativ depăşeşte suma totală de 25,2 mii de lei pe an, au obţinut venituri atît sub formă de salariu, cît şi din vînzarea proprietăţii, au obţinut venituri de la vînzarea proprietăţii (case, apartamente, maşini etc.) sau darea în chirie a terenurilor agricole, îşi schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară, solicită, spre restituire, impozitul pe venit achitat în plus.

Pentru persoanele fizice cotele impozitului pe venit constituie 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 25,2 mii de lei şi 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 25,2 mii de lei. La calcularea impozitului pe venit fiecare contribuabil are dreptul la scutire personală în sumă de 8 640 lei pe an sau o scutire personală majorată, o scutire suplimentară în mărime de 8 640 lei pe an, în cazul în care soţul (soţia) nu beneficiază de scutirea personală şi la o scutire în mărime de 1 920 lei pe an pentru fiecare persoană întreţinută sau o scutire în mărime de 8 640 lei pentru persoană întreţinută invalid din copilărie.

Cote ale impozitului pe venit la întreprinzători individuali constituie 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 25,2 mii de lei şi 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 25,2 mii de lei; pentru persoanele juridice - 12% din venitul impozabil; pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier) - 7% din venitul impozabil; pentru subiecţii micului business - 3% din venitul din activitatea operaţională pentru notarii publici şi executorii judecătoreşti - 18% din venitul lunar impozabil.

În cazul în care pe parcursul perioadei fiscale nu a avut angajaţi şi nu a obţinut venit impozabil, nu apare obligaţia de a prezenta declaraţia.

Declaraţiile şi dările de seamă cu privire la impozitul pe venit pot fi depuse de către contribuabili direct la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat în raza căruia sînt deserviți, la oficiul poştal prin scrisoare recomandată sau on-line, pe site-ul servicii.fisc.md.

Începînd cu anul 2013, toţi plătitorii de TVA sînt obligaţi să prezinte toate dările de seamă fiscale, inclusiv declaraţia cu privire la impozitul pe venit, pe suport electronic.

Contribuabilii care nu depun declaraţiile de venit pînă la termenul limita, riscă aplicarea amenzilor şi sancţiunilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?