Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Nicolae Timofti: Pînă în prezent, rezultatele înregistrate în sfera de cercetare şi inovare au avut un impact economic nesemnificativ

13 mar. 2013,, 09:30   Societate
2634 0
Foto: ko.md
Pînă în prezent, rezultatele înregistrate în sfera de cercetare şi inovare au avut un impact economic nesemnificativ, consideră preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Potrivit Agenţiei "Infotag", marţi, în cadrul celei de-a XV-a sesiuni a Adunării Comunităţii Știinţifice, el a spus următoarele: "Ne dorim cu toţii să ne integrăm în Uniunea Europeană, să avem o economie prosperă, o cultură şi un învăţămînt întemeiate pe valori autentice, o ştiinţă axată pe metodologii performante".

"Aceste obiective sînt realizabile în condiţiile unor schimbări calitative. În acest sens, expertiza ştiinţifică este extrem de importantă. În momentul de faţă, în Republica Moldova nu există domeniu care nu ar solicita o implicare consistentă din partea savanţilor, fie că vorbim despre medicină, agricultură, tehnologii informaţionale sau industrie", - a precizat Timofti.

Preşedintele Republicii Moldova a reamintit că "Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2011-2014 prevedea un obiectiv ambiţios, dar extrem de necesar: de a schimba paradigma de dezvoltare a ţării: de la o economie bazată pe consum la o economie fundamentată pe investiţii, inovaţii şi competitivitate".

"Economia naţională trebuie să creeze locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite, iar societatea şi fiecare cetăţean în parte urmează să beneficieze de efectele unei creşteri economice robuste, organice şi echilibrate. Acest obiectiv poate fi atins doar într-o economie competitivă, cu o infrastructură modernă, cu resurse umane bine instruite şi educate, şi cu un mediu de afaceri responsabil", a spus el.

În opinia lui Timofti, "ştiinţa încă nu a contribuit la realizarea acestui obiectiv". "Pînă în prezent, inovaţiile nu au fost conectate la proiectele care vizează dezvoltarea procesului de producţie. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice sunt apreciate la nivel de publicaţii sau în cadrul saloanelor de inventică, dar întîrzie să fie implementate în sectorul real al economiei", a precizat preşedintele R.Moldova.

El a spus, că "este important să fie create stimulente necesare transferului de tehnologii, şi să fie înlăturate barierele ce apar în calea parteneriatului dintre cercetare şi sfera de afaceri".

"Aşa cum resursele financiare alocate domeniului sînt limitate, este important ca fondurile disponibile să fie distribuite cu chibzuinţă. Trebuie alese spre finanţare domeniile cu potenţial, în care există cercetători recunoscuţi, metodologii performante şi spirit creativ avansat", a menţionat Timofti.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?