X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova va crește salariul minim

11 mar. 2013,, 13:19   Societate
22372 5
Foto: eurasianews.md
Moldova a ocupat ultimul loc în clasamentul țărilor europene privind nivelul salariului minim în 2013. Acest lucru este ilustrat de către datele prezentate de experți de la agenția "RIA Evaluare".

Potrivit ratingului, cel mai înalt nivel al salariului minim se înregistrează în Luxemburg, Belgia, Olanda, Irlanda și Franța. Țara noastră se află pe locul 27, ultimul, în urma Kazahstanului, Ucrainei și Belarusului.

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Mihai Hîncu, a relatat pentru NOI.md că, în prezent, în Republica Moldova minimul de existență este de 1500 de lei, în timp ce salariul minim în sectorul real al economiei este de 1300 de lei, în sectorul public – 800 de lei. "Salariul minim în Republica Moldova este foarte scăzut. Noi am ajuns la un acord cu Guvernul ca timp de doi ani, să aducem, în etape, salariul minim la nivelul de subzistență. De asemenea, vrem să obținem ca în Moldova, ca și în alte țări, minimul de existență să fie elaborat anual în funcție de inflație și consfințit prin legislație. Sperăm ca pînă în 2014, salariul minim să corespundă costului de trai", a spus Hîncu.

Viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Sergiu Sainciuc, consideră că, în termen de doi ani, este imposibil a majora salariul minim pînă la nivelul de subzistență. "Totul depinde de starea economiei și fondul de salarii din țară, iar aceasta încă nu s-a schimbat. A fost elaborat un proiect al politicii de salarizare pentru următorii trei ani și, potrivit calculelor, acest lucru necesită cîteva miliarde de lei”, a adăugat viceministrul.

Pentru majorarea din acest an a salariului minim, bugetul prevede 153 milioane de lei. Potrivit viceministrului, de la 1 mai, retribuțiile angajaților din sectorul real al economiei vor fi ridicate de la 1300 la 1400 de lei, iar de la 1 iunie, pentru lucrătorii din categoria I – de la 800 la 900 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?