X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Moldova speră să păstreze tariful pentru livrările de energie electrică, dela 1 aprilie 2013

28 feb. 2013,, 16:29   Economie
3495 1
Foto: moldova.org
Republica Moldova negociază semnarea unor noi contracte pentru livrarea energiei electrice, de la 1 aprilie 2013, şi speră să menţină actualul tarif sau chiar să obţină o reducere de preţ. O declaraţie în acest sens a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Potrivit oficialului, negocierile sînt purtate concomitent de compania spaniolă „RED Union Fenosa”, care asigură cu energie electrică sudul şi centrul ţării, şi ÎS „Energocom”, care este responsabilă pentru procurarea energiei electrice pentru RED-Nord şi RED Nord-Vest.

Valeriu Lazăr a amintit că licitaţia pentru livrarea energiei electrice în Moldova, în anul 2013, a fost cîştigată de compania „DTEK Vostokenergo”, de aceea se negociază c această întreprindere. Concomitent, se poartă negocieri cu actualul furnizor - compania ucraineană „DTEK Power Trade”. „DTEK Vostokenergo” face parte din cea ma mare companie energetică privată din Ucraina „DTEK”, care aparţine cunoscutului om de afaceri Rinat Ahmetov. De asemenea, se negociază cu Centrala de la Cuciurgan, care se află în regiunea transnistreană şi aparţine companiei ruse „Inter RAO EES”. Valeriu Lazăr a precizat că, în prezent, partea moldovenească aşteaptă oferte din partea operatorilot privind preţurile la energia electrică de la 1 aprilie 2013, subliniind că republica va fi asigurată cu energie electrică.

În prezent, Moldova procură energie electrică de la compania ucraineană „DTEK Power Trade” şi Centrala de la Cuciurgan la preţul de 6,9 cenţi pentru 1 kWh. Actualul contract delivrare expiră la 1 aprilie 2013. Premierul Vladimir Filat i-a solicitat lui Valeriu Lazăr să întreprndă toate măsurile pentru semnarea unui nou contract, subliniind importanţa neadmiterii majorării tarifului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?