Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Cursa pentru primăria Parisului, o afacere exclusiv feminină

20 feb. 2013,, 11:48   Externe
2620 0
Foto: russian.rfi.fr
Principalele două partide din Franța aruncă în lupta pentru scaunul de primar al capitalei trei femei. Două vor fi nevoite să treacă printr-o competiție internă. O a patra așteaptă pe margine să se alăture cursei care se anunță una pasională.

Bătălia electorală pentru primăria Parisului, o etapă obligatorie pentru un politician care visează la preşedinţia Franţei, devine pe zi ce trece o afacere strict rezervată femeilor. Decizia actualului primar socialist Betrand Delanoe, în funcţie din 2001, de a nu mai candida anul viitor pentru un nou mandat a lansat practic lupta pentru scaunul de edil al metropolei de peste zece milioane de locuitori.

În cursă au intrat deja Anne Hidalgo, actualul viceprimar cu origini spaniole şi cel mai probabil singurul candidat al Partidului Socialist de guvernămînt, şi două rivale conservatoare, Rachida Dati şi Nathalie Kosciusko-Morizet, botezate sugestiv de presa franceză „Sarkozettes”, după numele fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în umbra căruia s-au dezvoltat politic cele două femei. Ele vor fi însă nevoite să facă faţă unei curse interne în Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), principalul partid de opoziţie de la Paris, înainte de a confruntarea directă cu socialista Hidalgo.

Sondajele o dau drept favorită în cursa internă din UMP pe Kosciusko-Morizet, fostă purtătoare de cuvînt a lui Nicolas Sarkozy, văzută drept un candidat capabil să mobilizeze mult mai eficient electoratul conservator parizian. Rachida Dati, fost ministru al Justiţiei de origine maghrebiană, contraatacă şi îşi acuză rivala că este o venetică, ruptă total de realităţile pariziene, aluzie la faptul că Morizet nu a ştiut, întrebată de un ziarist, să spună care este preţul unei cartele de metrou.

Cele două femei nu îşi vorbesc mai deloc şi, după asemănarea relaţiei dintre ele, au reuşit să polarizeze partidul. Dati este susţinută de Jean-Francois Cope, actualul preşedinte al UMP, în timp ce Morizet se bucură de susţinerea lui Francois Fillon, fost premier în administraţia Sarkozy. Cei doi politicieni sînt, la rîndul lor, rivali declaraţi.

De cealaltă parte a baricadei, Anne Hidalgo este momentan dată favorită indiferent de cine ar cîştiga cursa internă din UMP, potrivit ziarului britanic Daily Telegraph. Socialista îşi îndreaptă însă atacurile deja înspre Kosciusko- Morizet. Cursa pentru primăria Parisului ar mai putea primi o competitoare, Cecile Duflot, membru în partidul Verzilor şi actual ministru al Locuinţelor, care nu şi-a ascuns ambiţia de a deveni primar al capitalei franceze.

Socialista Anne Hidalgo este momentan favorită în competiţia pentru primăria pariziană în care s-au înscris şi două rivale conservatoare
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?