Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Compania de asigurări Moldcargo a fost exclusă din sistemul "Cartea Verde"

13 feb. 2013,, 11:07   Societate
6901 1
Foto: ziuadeazi.md
Biroul Naţional al asigurătorilor de autovehicule a decis să retragă definitiv companiei "Moldcargo" SA calitatea de membru cu drepturi depline al Biroului Naţional al asigurătorilor de autovehicule. Aceasta înseamnă că "Moldcargo" este lipsită de dreptul de a realiza certificate internaţionale de asigurare "Carte Verde".

Surse din cadrul Biroului au relatat pentru "Infotag" că din 11 februarie 2013 certificatele "Carte Verde", emise de "Moldcargo" se consideră nevalabile. Totodată, "Moldcargo" va rămîne pe deplin responsabilă pentru toate obligaţiile asumate în cadrul contractelor pentru certificatele "Carte Verde", încheiate de această companie pînă la această dată.

"Decizia Biroului Naţional al asigurătorilor de autovehicule a fost luată ca urmare a încălcării repetate de către "Moldcargo" a prevederilor şi cerinţelor faţă de companiile care activează în Moldova cu dreptul de a realiza certificate de asigurare internaţională de răspundere civilă auto "Carte Verde". Compania a promovat o politică a preţurilor de dumping, a acordat reduceri ilegale de prime, a depăşit volumul de cheltuieli de afaceri şi pentru comisioanele acordate brokerilor de asigurări. În consecinţă, veniturile înregistrate de "Moldcargo" din realizarea poliţei de asigurare "Carte Verde" sînt sub rata medie a pierderilor pieţei acestui tip de asigurare. Acest fapt ar fi putut să provoace prăbuşirea pieţei de asigurări "Carte Verde" din Republica Moldova şi să compromită îndeplinirea obligaţiilor internaţionale ale companiilor de asigurări din Moldova în general", a argumentat Biroul decizia sa.

Anterior, "Moldcargo" a fost obligată să elimine încălcările depistate. Însă, în ciuda suspendării temporare, compania a continuat să realizeze certificatele "Carte Verde" pe durata de suspendare, încheind contractele pentru aceste certificate cu antedată, fapt care a condus la excluderea "Moldcargo" din rîndurile membrilor cu drept de a elibera certificatele "Carte Verde".

Sistemul Internaţional de asigurare de răspundere civilă auto "Carte Verde" funcţionează din 1951. Scopul principal este de a regulariza pretenţiile persoanelor păgubite ca urmare a accidentelor de circulaţie, cu participarea automobiliştilor străini, în conformitate cu legislaţia naţională a ţării producerii accidentului. Birourile Naţionale "Carte Verde" sînt membre ale organizaţiei unice Consiliul Birourilor din Bruxelles, care activează sub egida Grupului de lucru pentru transportul rutier al Comitetului pentru transport terestru al Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa. Membri ai Sistemului "Carte Verde" sînt 45 de ţări: Federaţia Rusă, toate statele europene, Israel, Maroc, Tunis şi Iran. În Moldova, sistemul Carte Verde funcţionează începînd cu 2001. Atribuţiile biroului "Carte Verde" din Moldova au fost delegate Biroului Naţional a Asigurătorilor de Autovehicule. În cadrul Biroului Naţional, în calitate de emitenţi a certificatelor Carte Verde participă cinci companii - "Asito", "Moldasig", "Donaris Group", "Moldova Astrovaz" şi "Grawe-Carat".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?