X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Transnistria examinează posibilitatea introducerii liberei circulaţii a rublei rusești

12 feb. 2013,, 11:28   Societate
3013 0
Foto: nr2.ru
În viitorul apropiat Sovietul Suprem (Parlamentul) Transnistriei va pune în discuţie un proiect de lege, privind introducerea circulaţiei libere a rublei ruseşti în regiune. Documentul a fost discutat în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru politici economice, buget și finanțe, care a recomandat ca proiectul de lege, să fie dezbătut la sesiunea plenară a Parlamentului. Așa cum se menționează în nota explicativă a documentului, posibilitatea introducerii rublei ruseşti va necesita introducerea amendamentelor la legile: "Cu privire la Banca Centrală a Transnistriei" și cea "Cu privire la reglementarea valutară și de control valutar", astfel încît baza sistemului financiar al Transnistriei să nu aibă de suferit.

Cu toate acestea, Banca Republicană Transnistreană (BRT) se pronunţă împotriva adoptării inițiativei propuse de către legislator. Președintele adjunct al BRT, Vadim Stepanov, a menționat, că circulaţia mijloacelor băneşti ale unui alt stat trebuie asigurată paralel cu rubla transnistreană, iar pentru că Banca Centrală a FR îşi desfășoară propria politică monetară, în mod firesc aceasta urmăreşte propriile scopuri. Apar întrebări: va lua în considerare oare Banca Centrală a Rusiei interesele Transnistriei, punînd în aplicare propria politică monetar-creditară și care ar putea fi consecințele. În procesul discutării proiectului de lege participanţii şedinţei Comitetului pentru politici economice, buget și finanțe, au menţionat, că pentru realizarea inovațiilor va fi nevoie de o etapă de tranziție, care e posibil să dureze cîţiva ani, pînă cînd va fi elaborat un program detaliat de realizare.

Președintele Comitetului, Oleg Vasilatii, le-a reamintit colegilor, că la referendumul din anul 2006, marea majoritate a locuitorilor au votat pentru independența Transnistriei și dezvoltarea unor legături strînse cu Rusia. "Într-adevăr, o astfel de decizie nu poate fi luată dintr-o dată şi să fie realizată prin metoda de șoc. Acest lucru ar trebui realizat printr-un program etapizat de formare a sistemului bimonetar în Transnistria.", ‒ a subliniat președintele Comitetului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?