Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Şase companii străine doresc să participe la reabilitarea sistemelor de irigare din Moldova

6 feb. 2013,, 11:30   Economie
4177 2
Foto: arena.md
Şase companii din Franța, Portugalia, România și Austria au prezentat oferte pentru executarea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare din Criuleni și Lopatna din raionul Orhei, incluse în Programul “Compact” al Guvernului SUA. Potrivit unui comunicat difuzat de Fondul “Provocările Mileniului Moldova”, valoarea ofertelor financiare pentru reabilitarea celor două sisteme de irigare variază între 8 mil. și 26 mil. dolari SUA.

Ofertele prezentate vor fi evaluate în funcție de experiența companiilor de construcție în efectuarea unor lucrări similare, capacitatea financiară și tehnică, echipamentul disponibil și personalul implicat. Ofertele vor fi evaluate de experți naționali și internaționali care dispun de experiență în domeniu. În conformitate cu cerinţele Fondului “Provocările Mileniului Moldova”, compania de construcție selectată va reabilita sistemele centralizate de irigare prin înlocuirea tuturor pompelor deteriorate, reconstrucția clădirilor pentru stațiile de pompare și dotarea acestora cu echipament automatizat de operare etc. În urma reabilitării vor fi substituite circa 85% din țevi, inclusiv țevile confecționate din azbest vor fi înlocuite cu țevi moderne din plastic de densitate înaltă, conform cerințelor de mediu ale Uniunii Europene.

Lucrările de construcție urmează să înceapă în primăvara anului 2013 și vor derula 18 luni. Reabilitarea celor două sisteme centralizate de irigare va permite extinderea suprafețelor de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare pînă la 509 hectare, iar la Criuleni de la 120 de hectare pînă la 760 de hectare. Agricultorii vor putea utiliza apa pentru irigare în funcție de necesități, vor plăti pentru volumul real de apă utilizat pentru irigare datorită contorizării îmbunătățite a consumului și reducerii la minimum a pierderilor de apă din rețea.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul dintre obiectivele Programului “Compact”, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația americană “Provocările Mileniului”. Programul “Compact” este implementat de Fondul “Provocările Mileniului Moldova” și are o valoare totală de 262 mil. dolari, acordați de SUA pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?