X 
Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4043

Mihail Formuzal: Deocamdată văd doar că sora a obţinut funcţia de consilier al spicherului, iar fratele s-a asigurat de susţinerea financiară a PDM

4 feb. 2013,, 17:42   Societate
3898 2
Foto: puls.md
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a solicitat membrilor Comitetului Executiv să facă cunoştinţă cu textul acordului semnat între deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei şi preşedintele PCRM Vladimir Voronin în anul 2001.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG" care face referire la un comunicat de presă al Comitetului Executiv, başcanul a menţionat că "deşi au trecut mai bine de 10 ani de la semnarea acordului, nici un punct al contractului nu a fost îndeplinit".

"Acest acord trebuia să servească pentru locuitorii Gagauziei drept exemplu elocvent cum liderii politici de la Chişinău îşi îndeplinesc angajamentele asumate. Este un fel de lecţie pentru Găgăuzia. Deputaţii care au semnat acest document, fără să presupună, au făcut un lucru bun pentru poporul lor", a spus Formuzal.

Potrivit şefului Autonomiei, în acest acord au fost stipulate condiţiile, care contribuie la fortificarea statalităţii moldoveneşti şi sînt actuale pentru Găgăuzia şi în prezent, precizînd că este foarte important ca acestea să fie îndeplinite.

Mai mult decît atît, Formuzal a precizat că contractul poate fi reziliat de una dintre părţi în cazul în care condiţiile contractului nu se îndeplinesc.

"Să rezilieze contractul au dreptul moral doar cei, ale căror semnături se găsesc pe acest contract. Este straniu că acordul a fost reziliat de o persoană terţă, care nu are nici o atribuţie (contractul a fost reziliat de preşedintele organizaţiei regionale a PDM din Găgăuzia, primarul or. Comrat Nicolae Dudoglo -, a spus Formuzal.

Şeful Autonomiei a propus celor care au reziliat contractul, ca pentru început să facă publice condiţiile noului acord cu PDM.

"Poate în noul contract sînt condiţii mai bune şi acestea vor fi îndeplinite? În acest condiţii, sînt sigur, că toţi vom contribui şi vom ajuta la realizarea lor. Pînă în prezent, eu văd doar că sora a obţinut funcţia de consilier al preşedintelui Parlamentului RM (fostul preşedinte al Adunării Populare a Găgăuziei Ana Harlamenco, care este sora lui Nicolae Dudoglo, a devenit consilierul lui Marian Lupu - ,iar fratele (Dudoglo) s-a asigurat de susţinerea financiară a PDM în cadrul alegerilor pentru funcţia de başcan. Ce va obţine poporul găgăuz în rezultatul acestei uniuni?", a întrebat Formuzal.

"INFOTAG" precizează: În anul 2001 majoritatea comunistă din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei şi candidaţii pentru funcţia de deputat ai PCRM au semnat un acord, care a fost contrasemnat de peste 20 de deputaţi ai Adunării Populare. Potrivit acestui acord, în cazul în care fracţiunea comunistă obţinerea majoritatea în Parlament îşi asuma angajamentul de a racorda legislaţia existentă în conformitate cu legea despre statutul special. Una din aceste obligaţii a fost modificarea şi completarea Constituţiei, în special, la capitolul statutului special al Găgăuziei. Acest lucru aşa şi nu a fost realizat.

În cadrul Forumului PDM de la Comrat din 27 ianuarie 2013 Nicolae Dudoglo a reziliat acordul. El a anunţat că în "Găgăuzia începe o nouă eră, care va determina singură politica internă şi îşi va construi relaţiile externe".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?