X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ministerul Economiei nu a semnat amendamentele la Legea comerțului interior

30 ian. 2013,, 10:00   Economie
4484 1
Foto: noi.md
Ministerul Economiei nu este de acord cu amendamentele la legea comerţului interior, operate pe ultima sută de metri de către Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe şi care instituie noţiunea de "comerţ combinat", a declarat pentru Agenţia "INFOTAG" viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

"Normele apărute în varianta finală a documentului (în particular, instituirea noţiunii de "comerţ combinat" - n.r) nu au fost propuse de Ministerul Economiei. Noi am refuzat să semnăm varianta finală a documentului, în plus, amendamentele operate de Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe nu au trecut prin filtrul analizei impactului regulator. Propunem ca amendamentele la lege să intre în vigoare la şase luni după publicare. Atunci cînd schimbi regulile de joc, trebuie să oferi cel puţin o jumătate de an pentru adaptare. Nu ştiu de ce, această normă a fost denaturată. Agenţii economici sînt nedumeriţi de regulile noi. În plus, dorim să analizăm ce se poate face pentru a reduce impactul normelor, inclusiv, să-i ajutăm pe agenţii economici să înţeleagă amendamentele", a spus oficialul.

Vicepremierul a ezitat să spună dacă normele noi vor contribui la monopolizare, invocînd nevoia unei analize.

"INFOTAG" precizează: Experţii Institutului de Dezvoltare Economică şi Politici Europene susţin că amendamentele la legea comerţului interior pot determina înrăutăţirea mediului concurenţial, pentru că limitează concurenţa şi ridică obstacole serioase pentru business.

Preşedintele institutului, Alxandru Fala, a declarat că potrivit amendamentele la lege, agenţii economici din comerţul angro urmează să facă achitări doar prin virament; se instituie noţiunea de "comerţ combinat", care îmbină comerţul angro şi cel cu amănuntul şi face posibile plăţile prin virament şi transferurile; presupune respectarea unor condiţii precum spaţiul de comerţ minim de 3 mii m, o parcare pentru cel puţin 200 automobile, un sortiment de cel puţin 15 mii de poziţii de marfă; existenţa unei infrastructuri computerizate pentru o bancă de date electronice care să facă posibilă înregistrarea tuturor operaţiunilor comerciale. Un singur centru de comerţ din Moldova, Metrou, îndeplineşte aceste rigori, a menţionat Fala.

Expertul a estimat că circa 200 de companii locale de comerţ angro ar putea să-i sisteze activitatea ca urmare a punerii în aplicare amendamentelor. Aceasta prevede reducerea locurilor de muncă şi a încasărilor la buget. Amendamentele au intrat în vigoare la 18 ianuarie, 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?